Herec Karel Dobrý (50) hvězdou ve Vídni: 50 tisíc za večer! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Herec Karel Dobrý (50) hvězdou ve Vídni: 50 tisíc za večer!

Karel Dobrý
Karel Dobrý (Martin Hykl)

Jedno představení ve vídeňském Volkstheatru vynese Karlu Dobrému (50) téměř dvakrát tolik, než byl jeho měsíční plat v pražském Národním divadle. Velitel Četníků z Luhačovic dobře udělal, když před dvěma lety dal zlaté kapličce sbohem.

U našich rakouských sousedů si Dobrý jako hostující hvězda přijde podle zjištění deníku Aha! minimálně na 1500 euro a v Národním mohl mít měsíčně jen 20 tisíc korun hrubého „No, to je opravdu směšné! Patnáct set euro je ale minimum, co za představení může mít. Má hlavní roli, hra má velký úspěch. Nedivila bych se, kdyby bral dva tisíce euro,“ řekla Aha! herečka Zdenka Procházková (93) alias filmová Lída Baarová, která byla léta v angažmá ve vídeňském Burgtheatru a v honorářích se víc než vyzná. Dobrý si tak za jeden večer může vydělat v přepočtu přes 50 tisíc korun. „Ve Vídni si herců váží, to tady u nás nemají komedianti ani na chleba se škvarkama,“ povzdechla si Procházková.

Hru Štěstí a pád krále Otakara nastudoval ve vídeňském Volkstheatru Dušan David Pařízek (47), někdejší ředitel pražského Divadla Komedie a režisér děl německých i rakouských autorů. A s volbou Dobrého jako českého krále Otakara II. vůbec neváhal. Herec mluví plynně pěti jazyky, a proto i často natáčí pro zahraniční produkce (Edith Piaf, Skleněný pokoj). „Otakar Karla Dobrého samozřejmě mluví německy, ale svou řeč občas špikuje šťavnatou češtinou, což dobře podporuje jeho vychloubání a frajerskou nadřazenost,“ chválí jeho výkon kritiky. „Dobrý vnáší na jeviště strhující energii, mluví dvě a půl hodiny v němčině, a to ještě v silně emočním nasazení . Na jeviště vjíždí ve zlatých kalhotách a na bílém koni, s koněm je jako jedna bytost, doslova s ním tančí po jevišti,“ chválí českého herce rakouský tisk.

Přijede i do Prahy
Pokud si chcete udělat výlet do Vídně a vidět Karla Dobrého na vlastní oči, nejbližší představení ve Volkstheatru jsou 16. a 18. června. A nemusíte ani umět německy, během představení se nad jevištěm promítají české titulky! Vstupenky se dají pořídit už od osmi eur, nejlepší místa jsou za padesát. Anebo si můžete do počkat listopadu, kdy se inscenace bude hrát i v Praze. „Přivezeme ji do Stavovského divadla,“ slibuje Petr Štědroň, šéfdramaturg Pražského divadelního festivalu německého jazyka.

Oceněný Karel Dobrý po Českém lvu: Kdybych to nedostal, byl bych zklamaný.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
vigela
24. 5. 2019 • 06:28

Dobrý je výborný.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.