I zdravé jídlo může zabíjet! 10 nejnebezpečnějších jedů v potravinách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

I zdravé jídlo může zabíjet! 10 nejnebezpečnějších jedů v potravinách

I zdravé potraviny mohou člověku uškodit!
I zdravé potraviny mohou člověku uškodit! (iStock.com)

To co jíme, ovlivňuje naše zdraví. Proto mnoho lidí dobře vybírá, to co jí. Jenže i v prospěšných potravinách se mohou nacházet nebezpečné jedy. I to, co je na první pohled zdravé, nás může zabít.

Už v roce 2007 němčtí vědci shromáždili 17 tisíc potravin z celého světa, aby v nich pátrali po pesticidech a prostředcích na ochranu rostlin. Našli v nich 327 chemikálií nebezpečných pro lidské zdraví. Seznam desítky nejhorších přinesl server 21. století, které to tedy jsou?

 Aflatoxiny

Jedná se o velmi účinný jed, který se může vyskytovat ve všech potravinách, pokud jsou špatně uskladněné. Často se k nám dostane u tropických oblastí v potravinách jako jsou arašídy, sušené ořechy, fíky, banány, kokosová moučka, rýže nebo pomeranče. Můžeme ho najít i v sóje, kukuřici a výrobcích z nich.

Co způsobují: Bolesti hlavy, oslabuje imunitu, může způsobit rakovinné bujení

 

Pesticidy

 

Na váš talíř se mohou dostat s potravou i pesticidy a různá hnojiva. Odborníci proto radí všechny potraviny dobře omývat. Jsou známé případy, kdy rýže či řepka olejka byly plné glyfosfátu, prostředku proti plevelu. Glyfosfát byl v roce 2015 zařazen mezi pravděpodobné karcinogeny pro člověka. V Británii například doporučují odřezávat vršky a spodky mrkve právě kvůli výskytu této látky.

 

Co způsobují: Už v nízkých koncentracích zabíjí lidské embryonální, pupečníkové a buňky lidské placenty. Pesticidy ale i další chemikálie způsobují vznik a astmatu, alergií a neplodnosti.

 

Dusičnany

 

Dusičnany se požívají ke konzervaci masných výrobků, ale i jako hnojivo. Do těla se mohou dostat prostřednictvím přehnojených brambor, špenátu, květáku, mrkve, pórku, paprik, rajčat, nebezpečné mohou být i okurky.

 

Co způsobují: Přivodit nám mohou zažívací problémy a někdy i rakovinné bujení. Naštěstí zelenina obsahuje i mnoho prospěšných látek…

 

Mykotoxiny

 

Tyto látky vznikají vinou různých plísní. Typickým příkladem jsou ořechy.

 

Co způsobují: trávicí potíže, někdy až otravu, zvyšují riziko rakoviny

 

Dusitany

 

Mezi karcinogeny patří i nitrosaminy, které se v žaludku tvoří z dusitanů. Dusitan sodný je často užíván při výrobě masných produktů. Jedná se o jedovatou rakovinotvornou látku. K zabití člověka stačí jen pár miligramů.

 

Co způsobují: Karcinogenní látky způsobují vznik rakoviny přímou cestou, někdy i v delším časovém intervalu.

 

Polychlorované bifenyly

 

Tyto látky se používají do barev a hydraulických olejů pro traktory. Dostávají se do podzemní vody a krmiv pro zvířata. Prostřednictvím kontaminovaného masa se pak látky dostanou do lidského organismu.

 

Co způsobují: Vyvolávají vznik nádorů, mohou zapříčinit sterilitu a ničí zárodečnou hmotu.

 

Potravinové alergeny

 

Většinu z alergických reakcí vyvolá některá z následujících potravin: kravské mléko, vejce, arašídy, ryby, sója, mléčné výrobky, obilí a ořechy.

 

Co způsobují: Otok hrtanu a jazyka, někdy i smrt.

 

Růstové hormony

 

Tyto látky slouží k tomu, aby chovná zvířata rychleji rostla. Podle některých expertů tyto látky zůstávají v hovězím mase. V kuřecím mase se občas najdou stopy antibiotik.

 

Co způsobují: Mohou mít vliv na DNA, narušit menstruační cyklus u žen tvorbu spermií u mužů. Jsou považovány za rakovinotvorné.

 

Psychofarmaka

 

I zvířata dostávají léky na uklidnění třeba před dlouhým transportem, někdy i proti stresu před porážkou. Slepice a prasata údajně dostávají i léky proti bolesti, aby dobře snášeli velký nárůst jejich hmotnosti. V roce 2006 EU tyto látky zakázala.

 

Co způsobují: Únava, malátnost, lhostejnost

 

Přísady do potravin

 

Ovlivňují trvanlivost, vzhled i chuť potravin. Na druhou stranu je to i způsob, jak zamaskovat horší kvalitu potravin. Některá »éčka« už byla zakázána.

 

Co způsobují: Alergie, bolesti hlavy, žaludku, kožní nemoci, nízký krevní tlak, hyperaktivitu a někdy i rakovinu.

 

 

 

Přečtěte si
koliaska
1. 2. 2022 • 02:53

No a přesně z tohoto důvodu je úplně nejlepší kupovat jenom bio ovoce a zeleninu. Tam má člověk alespoň jistotu, že v tom, žádné takovéto věci nejsou. Já třeba kupuju spoustu věcí v bio kvalitě. Hodně jsem si teď třeba oblíbila i takové bio džusíky od Araxu - http­s://ww­w.po­travi­nyarax­.cz/bio-brezovky/ Znáte? Jsou super.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.