Roger Moore (†89) podlehl rakovině: Sbohem, Bonde! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Roger Moore (†89) podlehl rakovině: Sbohem, Bonde!

Charismatický herec podlehl rakovině.
Charismatický herec podlehl rakovině. (Profimedia.cz)

Ač si zahrál v bezmála stovce filmů a seriálů, divákům, i těm českým, se nejvíc zapsal do paměti jako neohrožený agent 007. Roger Moore (†89) jej ztvárnil sedmkrát, nejčastěji ze všech svých hereckých kolegů. Charismatický Angličan dnes podlehl rakovině.

Moore byl v pořadí třetím představitelem Bonda. Poprvé jej hrál v roce 1973 ve filmu Žít a nechat zemřít, roli si pak zopakoval ještě šestkrát, naposledy ve filmu Vyhlídka na vraždu v roce 1985. Mezi ostatními Bondy je rekordmanem i proto, že nejčastěji, hned desetkrát, použil kultovní větu: „Jsem Bond, James Bond.“

Pivo s colou
V roce 2014 onemocněl charismatický herec cukrovkou 2. typu. Musel se tak vzdát alkoholu a tedy i svého oblíbeného martini, kterému propadl stejně jako agent 007. Přesto neztratil pověstný smysl pro humor. „Vymyslel jsem si nový drink, nealkoholické pivo s dietní colou. Říkám tomu coca-candy,“ tvrdil s úsměvem rodák z Londýna, jemuž se nakonec stala osudná rakovina. Podlehl jí po krátkém, ale statečném boji. „S těžkostí v srdci musíme oznámit nejhroznější zprávu, že náš otec Sir Roger Moore zemřel. Jsme všichni zničeni,“ napsala rodina na Twitteru.

Titul od královny
Moore stál před kamerou hned po druhé světové válce, objevil se mj. ve filmech Caesar a Kleopatra, Páni mají radši blondýnky nebo Křížovka. Skutečnou popularitu mu ale přinesl až agent 007. Moore byl čtyřikrát ženatý, s jednou z manželek měl tři děti. Britská královna Alžběta II. (91) mu udělila šlechtický titul.

Byl na Českých lvech
Moore v roce 2005 zavítal do Prahy na předávání Českých lvů. Sošku za nejlepší film udělil Ondřeji Trojanovi za snímek Horem pádem. Na žádný český film, který v minulosti viděl, si sice nevzpomněl, alespoň však vylovil v paměti jméno režiséra Miloše Formana.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.