Jak bydlí herec a muzikant Václav Kopta: 10 let žil s vězněm! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak bydlí herec a muzikant Václav Kopta: 10 let žil s vězněm!

Pianino, které zachránil z  legendární hospody na Hanspaulce zvané Houtyš.
Pianino, které zachránil z legendární hospody na Hanspaulce zvané Houtyš. (Foto TV Barrandov)

O krásné dědictví se postaral dědeček herce a muzikanta Václava Kopty (51). Před 89 lety spisovatel Josef Kopta (†67) postavil pro svou rodinu dům v rezidenční pražské čtvrti Hanspaulka. V té s nimi svého času přebýval i bývalý politický vězeň.

„Tenhle dům postavil můj dědeček v roce 1927,“ svěřil Václav o dědovi – bývalém legionáři a spisovateli. „O jeho literaturu byl velký zájem a jemu se dařilo. A tak si vzal hypotéku a v době toho stavebního boomu na Hanspaulce investoval a ten dům tady postavil,“ řekl herec.

Vítejte v cochcárně!
Ve vile v pražské luxusní čtvrti žije celý život a moderátora pořadu Můžu dál? Aleše Cibulku (39) pozval do své nejoblíbenější části domu. „Tenhle prostor se už po generace nazývá cochcárna. To znamená, že je to místnost, kde si můžeš dělat, co chceš. Úplně původně tady bydlela celá rodina správcových, kteří se starali o dům a zahradu mému dědečkovi. Dokonce tady vychovali děti,“ prozradil k malému bytečku.

Seděl se strýcem
„Potom tady bydlel jistý pak Kovář, který byl politický vězeň. Seděl s mým strejdou a neměl se kam vrátit, když je propustili po amnestii. Takže tady s námi asi deset let žil. No a my se ženou jsme z toho udělali mejdaniště. Máme tady krb, dá se tady pařit a nikoho to neruší,“ dodal Kopta.

Přátelství s Masarykem
Vašek má v místnosti vedle spousty knih či starožitností také obraz s věnováním, který jeho dědovi v roce 1946 daroval syn prvního československého prezidenta Jan Masaryk (†61). „Je to takové osobní sdělení, že každý člověk v sobě má dobré i horší stránky. A protože byli blízcí přátelé s mým dědečkem Josefem Koptou, tak on mu to připomněl s tím, že děda o něm asi věděl víc, než normální smrtelníci... Byli velcí kamarádi. Jan Masaryk byl ministrem v době, kdy můj dědeček pracoval u prezidenta Edvarda Beneše jako jeho kulturní tajemník. Takže se znali poměrně blízce,“ překvapil herec.

Věnování: „Josefu Koptovi, který poznal, že každá mince má dvě strany i ta moje. Vděčně Jan Masaryk.“


Láska k lodím
O Koptovi je známé, že jeho celoživotní vášní jsou autobusy. Nyní ale prozradil, že má další nový koníček. Už pátým rokem vlastní s manželkou, herečkou Simonou Vrbickou (51) loď. Koupili ji přes internetovou dražbu a když mají volnou chvíli, tak vyjíždějí na Vltavu. „Mám třeba jen dvě hodiny času a zajedu si sem. Projedu se na dvacet minut k Vyšehradu, pozdravím se s kamarády a to mi stačí,“ řekl herec.

Hlídač č. 47
Václavův dědeček Josef se narodil 16. června 1894 v Libochovicích. Původně byl bankovním úředníkem, po návratu z 1. světové války, kde sloužil v československých legiích v Rusku, se začal věnovat psaní. Coby redaktor Lidových novin a Národního osvobození (1925 až 1933) psal básně, později i divadelní hry. Z jeho pera vyšla řada románů, z nichž nejznámějším dílem je zřejmě nedávno zfilmovaný Hlídač č. 47 (1925), za nějž dostal Státní cenu za literaturu, či legionářská trilogie Třetí rota. Po druhé světové válce pak působil na ministerstvu informací a do roku 1949 i v Kanceláři prezidenta republiky Beneše. Zemřel 3. dubna 1962 v Praze.



Přečtěte si
lalia
23. 11. 2016 • 13:55

Je to příjemný a výborný herec,který je jaký je za každých okolností,proto si ho vážím a mám ho jako herce moc ráda.

mekanik
23. 11. 2016 • 07:49

jeho herectví je katastrofa

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.