Obří přešlap v legendárním seriálu Byl jednou jeden dům: Hanzlík cestoval v čase! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Obří přešlap v legendárním seriálu Byl jednou jeden dům: Hanzlík cestoval v čase!

Tohle v seriálu neuhlídali!
Tohle v seriálu neuhlídali! (Foto ara a reprofoto ČT)

Kdo má oblek, jde za rakví! Legendární hláška z filmového Trháku dokonale sedí na poslední díl pamětnického seriálu Byl jednou jeden dům (1974), který můžete vidět dnes večer na ČT1. Jaromír Hanzlík (68) si v něm vykračuje ve smutečním průvodu Prahou, a přitom jen o pár obrazů dál se teprve vrací z »Reichu«!

Skriptce buď zrovna dělali můstek jako Jiřině Jiráskové (†81) v již zmiňované komedii, nebo režisér František Filip (85) usnul ve střižně. Jinak si totiž nelze vysvětlit, proč se Hanzlík coby Martin Hrach, který byl scenáristy Janem Otčenáškem (†54) a Oldřichem Daňkem (†73) poslán na nucené práce do Německa, zničehonic ještě před svým návratem objevil v Praze v průvodu za rakví. Vrací se přitom v ději až o dalších pět minut později!

Pikantní na všem je, že chyba utekla dokonce speciální schvalovací porotě složené ze samých uvědomělých soudruhů! Ti v roce 1974, když byl seriál hotový, hledali na každém záběru, zda nebylo natočeno něco závadného. Ideologicky seriál tedy odsouhlasili, ale faktická chyba jako hrom, která nebyla v posledním díle zdaleka jediná, jim utekla.

Znělku zničily tramvaje

Velký přešlap se objevil v každém z pěti dílů. Při úvodních záběrech s titulky je pohled na Prahu za druhé světové války, ale všem uteklo, že po pražském nábřeží jede jedno auto za druhým, a dokonce i dvě tramvaje ze 70. let.


Sovák zamrzl v kostymérně

Bystrému oku televizního diváka po odvysílání všech dílů možná také neuniklo, že Jiří Sovák (†79) se jako uhlíř Matěj Budák ani jednou nepřevlékl do jiného saka. Do seriálu dokonce propašoval i svou legendární rádiovku. Tu si prý zamiloval už při natáčení seriálu Eliška a její rod o osm let dříve.



Přečtěte si
ivoadler
19. 7. 2016 • 10:34

Blbečkům z AHA: soudruzi (schvalovací komise) sledovala ideové prohřešky, prohřešky proti logice si musí kumštýři pohlídat sami.

trhnisinadledvinkou
19. 7. 2016 • 09:09

a není to náhodou po těch letech fuk?

nafra
19. 7. 2016 • 08:36

Také hláška - To jsou jen Ulčovic haranti... Ulčovi ale mají jen dospívající dceru Pepinu

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.