Ťukněte si s celebritou! Oštěpař Jan Železný slaví 50! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ťukněte si s celebritou! Oštěpař Jan Železný slaví 50!

Oštěpařská legenda slaví kulaté padesátiny!
Oštěpařská legenda slaví kulaté padesátiny! (Foto: ara)

50. narozeniny dnes slaví oštěpař Jan Železný! Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Životní příběh jednoho z nejlepších českých sportovců v historii nezačal zrovna šťastně. Jan Železný se narodil 16. června 1966 v sedmém měsíci těhotenství s váhou 2,3 kilogramy a levým chodidlem nepřirozeně vtočeným kvůli zkráceným šlachám. V dětství měl smůlu na nejrůznější zranění, často byl nemocný a těžko se vyrovnával staršímu bratru Petrovi. Díky smutnému údělu se však naučil překonávat složité překážky, což jej později vyneslo až na světový oštěpařský trůn.

Oba Honzovi rodiče byli vynikajícími sportovci (matka házela oštěpem), svého druhého syna však zapsali do „normální“ školy a nechali výběr sportu na něm. Mladý Honza proto hrával házenou i hokej a také házel kriketovým míčkem – už tehdy prý dosáhl výkonu 78 metrů. K atletice definitivně přilnul až při sledování mistrovství světa 1983 v Helsinkách, kde zářili Kratochvílová, Bugár a další. V témže roce se také poprvé představil na mezinárodním poli: na mistrovství světa juniorů v rakouském Schwechatu obsadil šesté místo.


Základy techniky hodu oštěpem mu sice předal otec – házenkář, ale určujícím pro Železného kariéru se stal až příchod na vojnu. V dresu Dukly Banská Bystrica pod vedením Jaroslava Halvy začal rychle stoupat výkonnostně vzhůru. Vojenským barvám zůstal věrný do dnešních dnů, kdy v hodnosti majora stále reprezentuje armádní sport na světové úrovni.

Nejen svými výkony, ale také skromností a uvážlivými názory si Jan Železný získal srdce mnoha sportovních fanoušků v České republice i jinde. Své soukromí si úzkostlivě hájí. Nerad chodí na společenské akce, raději si zajde na pivo do obyčejné hospody. Je kuřák. V srpnu 1987 se oženil s bývalou zdravotní sestrou Martou, jež později vystudovala pedagogickou fakultu. Žili spolu v Kosmonosech a vychovávají děti Honzu (*1988) a Katarinu (*1990). Dnes už jsou rozvedení.



Přečtěte si
kravanebeska
17. 6. 2016 • 11:35

... slavi kulate padesatiny A jake jine, hranate, ovalne? Co za cypa to zase psalo. Dal radeji nectu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.