Těhotná Žilková (45) v slzách. Strach o dítě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Těhotná Žilková (45) v slzách. Strach o dítě!

Veronika Žilková
Veronika Žilková (Aha! – Dalibor Puchta)

PRAHA – Otec těhotné herečky Veroniky Žilkové (45), slavný hudební pedagog Václav Žilka, už se dalšího vnoučete bohužel nedočká! K obrovskému smutku a zoufalství svých nejbližších totiž včera ráno ve věku dvaaosmdesáti let podlehl těžké nemoci! „Před deseti dny měl sérii mrtvic, a od té doby ležel v bezvědomí, netrpěl.

  • Smrt tatínka
  • 10 dní v bezvědomí
  • Krvácení do mozku!

Zemřel na následky krvácení do mozku. Bylo to pro něj vysvobození,“ řekla deníku Aha! Veronika Žilková. Smrt otce nese statečně, stres a žal však přesto mohou mít vliv na miminko, které se má narodit už zanedlouho. A odložit se bude muset asi i svatba...

„Tatínek měl složitý život, zdravotně i jinak. Odešel poslední zapadlý vlastenec, na kterého jsem byla pyšná a hrdá. Vždycky jsem ve svém životě hledala chlapy, kteří by se mu vyrovnali. Jestli je ve mě něco dobrého, tak to mám po něm. Byl to hrdina a bojovník, který se nikdy před ničím a nikým nesklonil, říkal že je to mužská čest, bojovat,“ vzpomíná Veronika se slzami na krajíčku na svého tátu. „Jen je mi líto, že se nedočkal státního vyznamenání za své pedagogické úspěchy. Přitom už byl dvakrát navržený, ale na poslední chvíli vždy dvakrát škrtnutý. Nevím, kdo za to mohl, to teď není důležité,“ dodává herečka, pro níž se teď život změní. „Důležité je, aby se nastávající maminka nestresovala a nebrala žádné léky na uklidnění, které by mohly ohrozit plod. To bychom se pak báli. Paní Žilková ale působí jako silná osobnost, určitě to zvládne,“ říká lékař.

Václav Žilka, věřící katolík, svou rodinu vychoval v pevných morálních zásadách a v tradicích, a proto by se teď rok kvůli smutku neměly konat žádné oslavy. Zřejmě tedy budou muset počkat křtiny i svatba. „Vždycky nás jako děti v neděli nahnal do kostela. A vzpomínám si, jak mě jednou seřezal, když jsem si 9. května vypůjčila pionýrský šátek a šla si stoupnout k nějakému pomníčku, nemuselo se totiž díky tomu ten den do školy. Vynadal mi, že jsem zneuctila rod Žilků,“ dere se skrze slzy Veronice na tváře úsměv.

Žilkovou obrovskou zásluhou také bylo, že svou výuku využíval k unikátní léčbě dýchacích potíží v rámci projektu Léčivá píšťalka. „Děti, které trpí astmatem, si totiž při hře posilují svaly bránice a správným dýcháním astma vyfoukávají ven z těla, doslova se pročišťují,“ říká Veronika Žilková. Žilka také pořádal výchovné programy s názvem Dřevěná píšťalka, které byly určeny pro rodiče nebo prarodiče a jejich potomky. „S Markem Ebenem jsme u něj začínali jako asistenti, a celý život potkávám lidi, kterým pomohl nebo které vychoval. Napadá mě třeba Zuzana Bydžovská, která k němu chodila se svými dětmi,“ loučí se s tátou v duchu paní Veronika. V létě už mu na chalupě nepůjde do hospody pro studené pivo, její děti už dědečka na vyšetření nepovezou....

Církevní pohřeb profesora Václava Žilky se bude konat ve středu 18. 4. v kostele v Úněticích u Prahy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.