Prokletí oceněných Thálií: Kruté nemoci, alkoholismus, smrt, nečekané rozchody… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Prokletí oceněných Thálií: Kruté nemoci, alkoholismus, smrt, nečekané rozchody…

Cena Thálie štestí nepřináší...
Cena Thálie štestí nepřináší... (Foto Aha! – David Malík, Martin Hykl, David Kundrát, Marek Pátek, Martin Pekárek, ara)

Po roce se opět předávaly divadelní ceny Thálie. Přestože ji herci a herečky berou jako velice prestižní ocenění své práce, měli by se mít zároveň hodně na pozoru. Trofeje totiž řadě z nich štěstí zrovna nepřinesly. Naopak! Osobní život se jim změnil doslova v peklo. Jako by snad tyto ceny byly prokleté…

Josef Kemr (†72)
Kategorie: za celoživotní mistrovství
Rok: 1993
Když si cenu přebíral, ještě netušil, že už kolem něj zubatá krouží… Krátce na to onemocněl rakovinou žaludku. Přestože se ztrácel před očima, byl zesláblý a trpěl strašlivými bolestmi, do poslední chvíle se snažil pracovat. Od samého začátku, kdy nemoc propukla, od ošetřujících lékařů požadoval jediné: aby k němu byli upřímní, nic před ním netajili, vše říkali na rovinu. Zároveň vyslovil přání, aby mu řekli, až se jeho čas naplní… Doktor jeho přání vyhověl. „Šel jsem za ním, sedl si k jeho posteli a stiskl mu ruku. Aniž bych mu cokoliv řekl, on už dobře věděl, o co jde. Poděkoval mně, že jsem mu jeho přání splnil,“ zavzpomínal lékař.

Věra Galatíková (†69)
Kategorie: činohra
Rok: 1994
Dva roky bojovala se zákeřnou rakovinou plic. Pětatřicet let intenzivního kouření zkrátka vykonalo své. Konec života doslova protrpěla v obrovských bolestech. Přestože věděla, že smrt se nenávratně blíží, přála si poslední Vánoce strávit s rodinou a milovanými vnoučaty. Bohužel, ani to jí dopřáno nebylo a její sen se nesplnil. Zemřela pouhé tři dny před Štědrým dnem. Vdovec Ladislav Frej si sice našel po její smrti novou partnerku, ale do svatby se nehrnul. Byla by totiž pátá v pořádí!


Alena Vránová (82)
Kategorie: činohra
Rok: 1997
Život představitelky princezny Krasomily z Pyšné princezny pohádku rozhodně nepřipomíná. Její dcera Markéta, kterou měla s hercem Vladimírem Rážem, zemřela v pouhých pětapadesáti letech. Její smrt přitom byla zbytečná, upila se k smrti, alkoholem zničené ledviny a játra už nevydržely a vypověděly službu. Zemřela o Vánocích v roce 2013 zrovna v den, kdy v televizi opět vysílali Pyšnou princeznu. Markéta přitom měla zaděláno na slibnou kariéru, mohla se chlubit titulem doktorky filozofie, ovládala čtyři světové jazyky, sjezdila celý svět a jako majitelka cestovní kanceláře si na peníze nemohla stěžovat. Nakonec ale propadla alkoholu, vše propila a skončila jako bezdomovkyně.

Josef Somr (80)
Kategorie: činohra
Rok: 1997
Hvězdě filmů Žert, Tři veteráni či Ostře sledované vlaky se láska vyhýbala téměř celý život. Nikdy se neoženil, nezaložil rodinu, nezplodil děti. Až na stará kolena ho zasáhl Amorův šíp a on se zamiloval do o dvanáct let mladší Zuzany. Když už se zdálo, že se samotářský herec rozhoupe a požádá svou milou o roku, zasáhl krutý osud. Jeho partnerka zemřela v pouhých pětašedesáti letech na rakovinu. Smrt Josefa Somra pochopitelně hodně ranila a rozhodl se praštit s hereckou kariérou.
Vlastimil Brodský (†81)
Kategorie: za celoživotní mistrovství
Rok: 1997
Pět let na to se herec na své chalupě ve Slunečné na Českolipsku zastřelil. Paradoxně pistolí, kterou si pořídil na cikány z nedalekého Boru, kteří mu jeho stavení čtyřikrát vykradli. O sebevraždě Brodský mluvil často. Vždy ale s dovětkem, že na to, aby to udělal, se má moc rád. Bohužel, nakonec odvahu našel. Co bylo důvodem, už se nikdo nikdy nedoví. „Podle mě byly dva, za prvé to byl člověk, který svůj život prožil velmi elegantně a hrozně se obával neelegantního finále. Nechtěl být přistižen v pro něj nedůstojné situaci. Zažil to u některých svých kolegů a vyvolávalo to v něm strašlivou hrůzu. No, a navíc už se hodně bál i špitálů,“ prozradil jeho syn Marek.

František Němec (71)
Kategorie: činohra
Rok: 1998
Postihla ho těžká cukrovka, několikrát denně si musí píchat inzulin a dokonce už kvůli tomu několikrát zkolaboval. Několikrát mu už údajně šlo o život! Kvůli tomu musel výrazně omezit práci. Přitom by tak rád točil. Oporu má ve své rodině, manželce Ivaně, se kterou už je více než čtyřicet let. Radost mu dělají také dvě dcery, starší pracovala ve správě opery a později baletu Národního divadla, druhá je produkční Komorní filharmonie. Těší se také ze čtyř vnoučat. „Být dědečkem je nepopsatelné. Na jednu stranu bych chtěl být s nimi déle, ale je to i únavné,“ prozradil herec.
Vanda Hybnerová (46)
Kategorie: činohra
Rok: 2004
Její manželství s hercem Sašou Rašilovem se zdálo být pevné jako skála. Seznámili se na vysoké škole, byla to láska na první pohled. Byli spolu přes dvacet let, vychovali dvě děti, milovali se, mluvili o sobě s úctou a respektem, zkrátka ideální pár, kdekdo jim záviděl. Pro herečku ale nastal šok, přestože chtěla vedle manžela zestárnout, Rašilov si totiž nečekaně našel mladší ženu a odešel od ní. Z rozchodu se Vanda, dcera známého mima a divadelníka dlouhou dobu nemohla vzpamatovat, trpěla depresemi a dokonce musel vyhledat i lékařskou pomoc. Byli spolu přes dvacet let, mají dvě děti a zdá se, že také jasno o své budoucnosti. Manželství herců Saši Rašilova (41) a Vandy Hybnerové (45) se zřejmě chýlí ke konci.

Boris Rösner (†55)
Kategorie: činohra
Rok: 2004
Známý herec zažíval krutou a bolestivou smrt. Zemřel pouhé dva roky poté, co si přebral cenu Thálie. Těsně předtím než vydechl naposledy, dokonce skončil na vozíčku. Došlo k tomu kvůli metastázám jeho rakovinného nádoru do páteře a jater. Přestože se se zákeřnou nemocí – rakovinou plic statečně pral, nakonec už v bolestech a slzách čekal na vysvobození a smrt si přál. S tím, že zemře mladý, předem počítal. „Naše rodina má nad sebou jisté prokletí, tím, že předčasně umíráme,“ svěřil se herec. „Otec zemřel, když mu bylo devětačtyřicet, matka ve třiapadesáti, tak si říkám, že musím přežít tu třiapadesátku, a bude to dobrý,“ doufal ještě. O dva roky se mu to podařilo.

Erik Pardus (†54)
Kategorie: činohra
Rok: 2007
Krátce poté, co převzal cenu Thálie, objevily se první příznaky závažné choroby. Ze začátku ji herec, kterého proslavila především role strážmistra Zahálky z Četnických humoresek, nevěnoval velkou pozornost. Později už ovšem rakovině plic nemohl jen tak nečinně přihlížet. Přestože podstupoval náročné a vyčerpávající chemoterapie, kdykoliv to šlo, spěchal do divadla, kde zkoušel a hrál. Nakonec zákeřné nemoci po dlouhém boji podlehl.  

Vilma Cibulková
Kategorie: činohra
Rok: 2006
Naopak tato herečka spadla na úplné dno ještě předtím, než si pro sošku Thálie došla. Zažila doslova peklo. Jako čerstvá absolventka pražské divadelní fakulty, začala žít s o mnoho let starším kolegou, hercem a režisérem Miroslavem Macháčkem. Vztah s vyhlášeným cholerikem ji na další léta hodně poznamenal. Před jeho smrtí ho opustila a začal pít. Brzy se stala na alkoholu závislá a pokusila se i o sebevraždu. Nakonec skončila v Bohnicích, kde strávila dva roky. Abstinence ji vydržela pět let, pak démonu alkoholu podlehla znovu. I z toho se ale naštěstí dostala. Nyní podle svých slov abstinuje už sedmnáctým rokem.



Autor:  dan

Přečtěte si
aurora45
30. 3. 2015 • 17:47

Bububu, Aha zase srdceryvně straší - a co ta velká většina dalších oceněných? Funguje dále, pracuje atd. Je velmi lehké vytáhnout pár nešťastných lidí, kteří by zdravotně dopadli stejně, thálienethálie a napsat o tom takový humus

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.