Pád oscarového režiséra Jana Svěráka: Poštval proti sobě fanoušky i lidi z branže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pád oscarového režiséra Jana Svěráka: Poštval proti sobě fanoušky i lidi z branže!

Režisér Jan Svěrák
Režisér Jan Svěrák (Foto Aha! – Marek Pátek, Pavel Machan, Martin Hykl a Martin Hurda)

Měla to oslava českého filmu a jeden z největších svátků české kinematografie. Nicméně už pár hodin po odvysílání Českého lva dostala show podivnou pachuť a mnoho lidí má pocit, že to byla akorát fraška.

Nikoho nerespektujeme

Na celý večer dohlížel Jan Svěrák, jehož (ne)komunikaci s médii pochopil zřejmě málokdo. Poprask způsobil už zrovna ne šťastný výrok, že ceny budou předávat lékaři, protože »filmaři si nikoho jiného neváží«. „Politici nebo modelky nepřipadají v úvahu, veterány jsme už měli. Takže jediní, koho my filmaři respektujeme, jsou lékaři,“ řekl v rozhovoru pro iDnes.cz. Což spustilo v diskuzích vlnu nevole, jako:

• "A svých diváků, kteří je živí, si filmaři také neváží?"

• "A co učitelé, hasiči, policisté, zdravotní sestry a další? Ti si úctu filmařů nezaslouží?"

Ze Svěráka se rázem stal snob, který předávání cen snad plánoval jenom pro elitu a na řadové filmové fanoušky zapomněl. Alespoň to tak náhle řada lidí cítí...

Fraška s údajnou hvězdou prvního kalibru

Dalším přešlapem byla (ne)přítomnost hollywoodské star Jima Carreyho. Na podiu se objevil muž, který jako slavný herec vůbec nevypadal, rozhodil po divácích konfety a opět odešel. Jak Svěrák, tak i moderátorka večera Lucie Výborná médiím bez rozpaků tvrdili, že se opravdu jedná o hvězdu první kategorie. A to i v době, kdy se rychle dohledal fakt, že herec byl dobou v Americe na večírku.

Pravý Jim Carrey, jeho "dvojník" Hari Zinhasovic se mezitím objevil na českém podiu.

„Bylo dohodnuto, že udělá, co bude potřeba, ale nechtěl narušovat slavnost ničím velkým. Vystoupil jen pro radost sobě a nám. Je absurditou Českých lvů, že jedinou skutečně světovou hvězdu hosté přehlédli,“ tvrdil Svěrák a o hercově přítomnosti lhal i známé filmové kritičce Mirce Spáčilové.

Jenomže najmout si na akci hvězdu filmu z Blbý a blbější něco stojí. Navíc by náročná celková organizace, včetně převozu a ubytování. Podle serveru Blesk.cz je nejnižší cena vystoupení Carreyho 3 miliony korun. To nepřišlo organizátorovi podivné, že akademie nezaplatila ani korunu? Když už nešlo dále živit očividnou lež, Svěrák prudce otočil.

Oběti podvodu!

„Dokonalá komunikace s domnělou produkcí herce, jeho agentem, přítomnost doprovodu bodyguardů a tlumočnice a celá příprava jeho vystoupení probíhala naprosto na profesionální úrovni. Nic nenaznačovalo tomu, že by šlo o tak dokonalý úskok. Za přítomnost falešného Jima jsme nezaplatili ani korunu a vlastně se podivujeme tomu, že někdo peněz nelitoval a do celé této komedie investoval,“ tvrdí nyní pořadatelé.

Je opravdu zvláštní, že by si organizátoři nezjistili fakta dopředu a nechali se ukolébat slibem jakési pochybné produkční agentury. Navíc se akci objevilo tolik lidí z filmového průmyslu a nikdo si nevšiml, že údajný dvojník není herci ani podobný? Stačilo se podívat na fotografie Jima Carryeho ze současnoti… Těžko říct, co mělo všechno znamenat, ale jak už poznamenal sám Svěrák, bylo to opravdu absurdní. Český lev dostal facku, ze které se jen tak nevzpamatuje a pořadatelé budou mít co dělat, aby si znechucení diváci znovu našli cestu do sálu a před televizní obrazovky.



Přečtěte si
mord
28. 2. 2015 • 15:43

jako bys to smolila ty intoško

mord
28. 2. 2015 • 15:42

Není oxallis dovzdělej se v tom, co to znamená mít názor číst zatím umíš

mord
28. 2. 2015 • 15:41

Ty nemáš názory zbabělá oxallis pouze ty lidi pomlouváš. Pravda dehonestace není. Plivneš ty nebo ta "ubrebtaná intoška" na ně já plivnu na vás, protože si to zasloužíte

mord
28. 2. 2015 • 15:39

Vytluč si tu maltu z mosku hloupá belladono a nehltej tolik ten bulvár. Jsi k smíchu a nikomu z těch lidí na které pliveš nikdy nebudeš sahat ani po kotníky bez ohledu jak moc je budeš tady pomlouvat. Nic tím Ahácká intoško nezměníš

bella.
24. 2. 2015 • 11:52

mord už zase?Už zase , že jim nikdo nesahá po kotníky? Tohle furt dokola?Umíš i jiná slova? Nějak se ztopoř, zmátoř v té češtině , ale teď mazej k maltě !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.