Připravte se na drsnou jízdu: Sušenky Ládi Hrušky!

Může být cukroví levné a za pár minut upečené? Kdo myslí že ne, patrně nezná reportéra Novy Láďu Hrušku (36), který je na takové dobroty expert. Z jeho kuchařky jsme vybrali dva recepty na sušenky, které se hodí kdykoli, ale ani na Vánoce si s nimi neuděláte ostudu. A vzhledem k tomu, že obsahují ovesné vločky a med, jsou i zdravější než klasické cukroví. Zkuste je.
Banánové sušenky
POTŘEBUJETE: 3 zralé banány * 3 lžíce medu * 3 hrsti ovesných vloček * nasekané ořechy * rozinky * kandované ovoce * nasekanou čokoládu
Banány oloupeme, v míse je rozmačkáme vidličkou. Přidáme ovesné vločky a med, vše důkladně promícháme a necháme asi 10 minut odležet, aby vločky nabobtnaly. Pak vmícháme podle chuti nasekané ořechy, kousky čokolády, rozinky nebo kandované ovoce. Na plechy vyložený pečicím papírem lžičkou klademe hromádky, které lehce stlačíme do placičky. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 ºC mírně dozlatova.
Cereální sušenky
POTŘEBUJETE: 4 vejce * 2 hrnky polohrubé mouky * 2 hrnky ovesných vloček * 2 hrnky cukru krystal * 1 hrnek kokosu * 1 hrnek rozinek * 1 hrnek drcených lískových oříšků * 2 lžíce sezamových semínek * 2 lžíce medu * 1 ztužený tuk na pečení (Iva, Omega) * 1 vanilkový cukr * 1 prášek do pečiva
Všechny předepsané suroviny dáme do mísy a dobře rukama promícháme, až postupně vypracujeme těsto. Ruce si přitom namáčíme do studené vody, těsto se totiž lepí. Z něj pak lžící děláme na plech vyložený pečicím papírem hromádky, které lehce stlačíme do placičky. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 ºC asi 10 minut.