Kluci ukradli auto! A bez dokladů jeli až do Řecka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kluci ukradli auto! A bez dokladů jeli až do Řecka!

Vojtěch Kořalka a Tomáš Vejnar
Vojtěch Kořalka a Tomáš Vejnar

HORNÍ JIRČANY – Výlet skončil! V Horních Jirčanech u Prahy teď nemluví o ničem jiném. Dva místní kluci Vojtěch Kořalka (14) a Tomáš Vejnar (18) ukradli rodičům auto a vydali se na cestu do Afriky! Bez řidičáku dojeli až do Řecka, tam ale byli zatčeni, a mají teď problémy s policií! U Vejnara totiž našli pistoli ráže 45 mm. Tu si do auta schoval jeho otec!

● Urazili 1500 km
● Policie u nich našla pistoli
● Auto se jim rozbilo
● Už jedou zpátky domů

„Kluci si spolu často hráli, i když je divné, jak si může osmnáctiletý kluk hrát se čtrnáctiletým,“ řekl Aha! jeden ze sousedů z Horních Jirčan, malé obce za Jesenicí u Prahy.

Podle všeho byl mladší Vojta pod vlivem Tomáše, který prý často trávil večery v místní hospůdce. „Pamatuji si ho, vždycky tady jezdil kolem našeho baráku neuvěřitelnou rychlostí na motorce. Chodil i s tím mladším do hospody a dost času trávili spolu,“ řekl jeden ze sousedů.

Podle všeho se Vejnar nezletilému Kořalkovi svěřil, že pojede na dlouhou cestu a že už ho nikdy neuvidí. Mladík nechtěl přijít o staršího kamaráda, a vydal se na cestu do Afriky s ním. Vejnar prý celý útěk naplánoval dlouho dopředu, důvodem jeho úprku byly problémy ve škole.

Chlapci ujeli v pondělí v noci stříbrným Peugeotem 307, který patřil rodičům staršího Tomáše. Oba mladí dobrodruzi se na cestu vydali bez jakýchkoliv dokladů, jen se vzduchovkou a dvěma noži.

Doma nechali vzkaz, že jedou přes Slovensko a Maďarsko na řecký ostrov Rhodos, a odtamtud trajektem do severní Afriky. K dispozici měli zhruba 30 000 korun. S autem dojeli ale pouze do Makedonie, kde se jim vůz rozbil. Při opravě přitom mladíci objevili pod rezervním kolem pistoli. Tu si tam schoval otec Tomáše Vejnara, aby ji syn doma nenašel. Mladý Vejnar byl totiž v Horních Jirčanech vyhlášený svou láskou ke zbraním. „Ten kluk byl divný, pořád si hrál se zbraněmi,“ řekla jedna ze sousedek.

Z Makedonie Vojta s Tomášem pokračovali taxíkem až do řecké Floriny, kde jejich dobrodružství skončilo, zatkla je totiž tamní policie. Mladíci zatím nepožádali o pomoc český konzulát.

Oba chlapce včera řecké úřady propustili a výletníci jsou již na svobodě. Teď je čeká návrat zpět domů. S Tomášem Vejnarem proběhl soud, který rozhodl, že může Řecko opustit.

Vojta Kořalka rovněž může ze země vycestovat. Jako svědek byl přes noc pod policejní ochranou, a to i na žádost rodičů. Pro chlapce si již jedou rodiče, které kontaktovala řecká strana.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.