Chcete mě stěhovat? Zavolejte mého psychologa! Jak se přepravují velká zvířata? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Chcete mě stěhovat? Zavolejte mého psychologa! Jak se přepravují velká zvířata?

Cvičené kosatky v mořském akváriu zažijí přepravu i několikrát za život, jsou tedy na leccos zvyklé. Přesto jim vždycky hrozí nebezpečí uhynutí.
Cvičené kosatky v mořském akváriu zažijí přepravu i několikrát za život, jsou tedy na leccos zvyklé. Přesto jim vždycky hrozí nebezpečí uhynutí. (Aha! – Profimedia.cz)

Známé přísloví říká, že je lepší třikrát vyhořet než se jednou stěhovat. Ti, kdo velké stěhování někdy v životě zažili, nejspíš dají této moudrosti za pravdu. Jenže lidské stěhování je pouhou prkotinou proti tomu, když se stěhují velká zvířata, ať už z volné přírody do zoo, ze zoo do volné přírody nebo mezi zoologickými zahradami.


Kromě toho, že to je pro ně zpravidla obrovský stres, je potřeba součinnosti desítek lidí a leckdy i těžké techniky. Zajímá vás, jak lidé stěhují třeba kosatky, delfíny, medvědy nebo slony?

Kosatku musejí polévat vodou

Kliknutím zvětšeteMezi nejnáročnější zvířata, co se stěhování týče, patří kytovci. Velmi lehce podléhají stresu, ale hlavně musejí být neustále poléváni mořskou vodou. Navíc jejich tělo musí být udržováno ve stále teplotě, jinak by zemřeli. Nutností je rovněž obložení jejich těl tak, aby se při transportu nezranili. Celé akce se účastní desítky lidí, mezi nimi i zvířecí psychologové. Ti mají obrům pomoci zvládat stres, kterému snadno podléhají a který je může stát i život.

Medvědi cestují v klecích

Kliknutím zvětšeteNedávno se v Číně podařilo odhalit medvědí farmu, na které docházelo k otřesnému týrání zvířat. Ta byla podvyživená, nemocná a agresivní. Třináct asijských černých medvědů na pokraji smrti bylo třeba převézt přes půlku Číny do záchranné stanice. Kamion plný klecí s vystresovanými zvířaty jel několik hodin. Všichni medvědi přežili.

Slona musejí uspat

Před čtyřmi lety bylo v Keni nutné přestěhovat z národního parku Shimba Hills 400 slonů do většího a bezpečnějšího národního parku Tsavo. Na strážce parku čekalo obrovské množství práce.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.