Trochu myš, trochu klokan a trochu opice: Vačice v nebezpečí hraje mrtvou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Trochu myš, trochu klokan a trochu opice: Vačice v nebezpečí hraje mrtvou

Souboj končí ve chvíli, kdy jedna z maličkých vačic ztratí rovnováhu a pustí se větvičky. Když spadne na zem, vztekle zapiští a okamžitě vyšplhá zpátky, aby svému drzému sourozenci pořádně vyčinila.
Souboj končí ve chvíli, kdy jedna z maličkých vačic ztratí rovnováhu a pustí se větvičky. Když spadne na zem, vztekle zapiští a okamžitě vyšplhá zpátky, aby svému drzému sourozenci pořádně vyčinila. (Profimedia.cz)

Vačice je velmi zvláštní zvířátko, které sice na první pohled vypadá jako obyčejná myš, ale už na ten druhý je jasné, že tohle je rozhodně něco jiného. Jakoby se vačice nedokázala rozhodnout, jakým je vlastně živočišným druhem.


..

Zajímavosti o vačici opossum

Vačice opossum je podobná větší kryse. I s dlouhým ocasem na délku měří 50 – 90 cm. Dospělá vačice váží asi 1,5 – 2 kg. Je všežravec, pochutná si na ovoci a zelenině, ale rozhodně nepohrdne ani myší, krysou, vejci, hmyzem, nebo třeba drůbeží. Kliknutím zvětšeteŽije pouze v noci a jako jeden z mála živočišných druhů je schopná tzv. akineze, nebo-li schopnosti »stavět se mrtvým«. Když je v ohrožení života, prostě se převalí na bok, zavře oči, vyplázne jazyk a tváří se, jako že už je pár dnů po smrti. Specialitou jsou částečně protistojné palce na zadních nohou, které jsou díky tomu chápavé, podobné dlaním. Vačice má navíc velmi pružný ocas, pomocí kterého se zavěsí na větev a v této poloze klidně usne. Mláďata tráví hlavou dolů spoustu času a v této poloze si velmi často hrají.Kliknutím zvětšete

Víte, že...

Vačic je na světě asi 60 druhů. Jsou to malí až středně velcí vačnatci, v tom se tedy podobají klokanům. Mláďata se rodí nevyvinutá a absolutně bezmocná, samice je tedy ještě několik týdnů nosí ve speciálním vaku na břiše.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.