Když dravci útočí a oběť má štěstí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Když dravci útočí a oběť má štěstí!

Chaluha a tučňák
Chaluha a tučňák (: prpfimedia.cz)

Příroda a její zákony jsou kruté. Vyhrává ten nejsilnější, slabší slouží jako potrava silným. Zvíře, které je na vrcholu potravního řetězce, kolem sebe šíří hrůzu a děs. Ovšem ne pokaždé musí střetnutí dravce s potenciální obětí skončit špatně. Je neuvěřitelné, čeho jsou občas vyhlédnuté oběti schopny pro záchranu svého života.

Zvíře, které mělo sloužit jako potrava, se někdy vzepře svému lovci a dokáže se ze spárů predátora vysvobodit.

Chaluha a tučňák

Chaluhy jsou ptáci nápadní především svým výrazným pokřikem. Kolonie chaluh dokáže vyrobit takový randál, že startující letadlo je proti tomu pomalu šepot. Chaluhy jsou ovšem proslulé také jako neodbytní zloději. Především tučňáci by o tom mohli vyprávět. Chaluhy jim totiž rády kradou vejce, a někdy dokonce i malá mláďata. Bez skrupulí nalétávají na tučňáky a snaží se je okrást o potomstvo. Tučňáci ovšem svou rodinu brání opravdu srdnatě.

Pitbullové a býk

Když jih USA v roce 2005 zpustošil hurikán Katrina, netýkalo se toto neštěstí jenom lidí. Zahynula i spousta zvířat, mnohá přišla o domov i o pány. A protože zvířata, která jsou zvyklá, že jim lidé nosí potravu pod nos, byla najednou o hladu, snažila se sehnat jídlo kde se dalo. Jako tito dva pitbullové, které hlad donutil zaútočit na zoufalého unaveného býka. Boj trval několik desítek minut a býk při něm utrpěl několik krvavých zranění. Ovšem sám spoustu ran rozdal. Psi létali vzduchem, zdálo se, že souboj nebude mít vítěze. To ale jen do chvíle, kdy se do celé věci vložili policisté. Oba psy museli zastřelit, protože zvířata hnaná hladem by mohla být nebezpečná i lidem.

Šakal a kondor

Některé boje o život mají i dost zajímavé aktéry. Obětí se může stát šelma, která jinak stojí spíše na straně lovců. Kondor je dravý pták s rozpětím křídel až 5 metrů. Živí se převážně mršinami, ovšem občas dostane chuť na živé maso. Šakal na snímku se asi divil, když se mu zničehonic na záda snesl obří pták a pokusil se ho odnést do hnízda. Šakal je přitom dost nebezpečná šelma. Nakonec kondor přece jenom usoudil, že si vzal příliš velké sousto, a boj vzdal.

Lvi a buvol

Vodní buvol je obrovské, silné a dost agresivní zvíře. Lvi na něj útočí pouze v případě, že mají opravdu veliký hlad. Často dokonce takové setkání končí těžkým zraněním, nebo i smrtí lva. Buvol zvítězil i v tomto případě, lvice včas pochopily, že si nevybraly dobrý oběd, a velmi rychle ustoupily.

Lev a antilopa

Antilopy kudu jsou oblíbenou potravou všech dravců africké divočiny. Jsou to sice poměrně silná zvířata, která svou kůži nedají zadarmo, ovšem proti smečce lvů nemají šanci. Nejhůře jsou na tom samozřejmě mláďata, která se stávají častou obětí nenasytné lví smečky. Máli ale takové mládě štěstí a dostatek obratnosti, může se mu povést ze spárů hladové lvice uniknout – jako v tomto případě v africkém národním parku Serengeti. Už to vypadalo, že lví potomci budou mít bohatou hostinu. Mladá antilopa ovšem svůj boj nevzdala a nakonec si zachránila život.

Naštvaný nosorožec

Ne vždycky musí být útok důsledkem hladu. Dá se říct, že pro člověka je mnohem nebezpečnější setkání se zvířetem, které hlídá své mladé. A může to být klidně i býložravec. Takhle vypadá útok nosorožce z pohledu oběti. Kdyby fotograf zaváhal a dal se na úprk o vteřinu později, nezbyl by z něj ani mastný flek. Tentokrát ovšem dopadlo všechno dobře. Fotograf skončil na stromě a nosorožec vítězoslavně odběhl s pocitem dobře vykonané práce.

Boj krokodýla s pakoněm

Neuvěřitelný pohled se naskytl turistům na jednom africkém safari. Stádo pakoňů sešlo k brodu, aby ukojilo žízeň. Zničehonic z vody vyrazil obrovský krokodýl a na jednoho z pakoňů zaútočil. Zpočátku to vypadalo jako nerovný boj. Jenže stalo se něco, nad čím i odborníci kroutili hlavami. Stádo se totiž velmi rychle vzpamatovalo a začalo svého člena bránit. Krokodýl musel být asi hodně překvapený, když zjistil, že se na něj valí desítky rozzuřených pakoňů. Udělal to nejrozumnější, co mohl. Pustil svou oběť a hodně rychle zacouval zpátky do vody.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.