Žralok bílý: Na světě neexistuje tvor s horší pověstí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Žralok bílý: Na světě neexistuje tvor s horší pověstí

Se žralokem bílým si neradno hrát na schovávanou. Jakmile si žralok vyhlédne oběť, zaútočí na ni zespodu. Pravděpodobnost, že vás napadne, je přesto třicetkrát menší, než že do vás uhodí blesk.
Se žralokem bílým si neradno hrát na schovávanou. Jakmile si žralok vyhlédne oběť, zaútočí na ni zespodu. Pravděpodobnost, že vás napadne, je přesto třicetkrát menší, než že do vás uhodí blesk.

MIAMI – Opřádají ho pověsti a strašidelné historky. Je symbolem lstivosti, krutosti a smrti. Stal se námětem filmových hororů. Žralok bílý, postrach moří…


Nejstrašnější tlama přírody

Žije na Zemi v téměř nezměněné podobě už 350 milionů let – je tedy starší než dinosauři… Jeho oči jsou 10krát citlivější na světlo než oči lidské. Existuje 359 žraločích druhů, z nichž 35 alespoň jednou prokazatelně napadlo člověka. Nejznámější z nich je právě žralok bílý, který dorůstá až do 8 metrů a váží přes 2000 kg. Plave rychlostí až 70 km/h. Také se mu říká »žralok lidožravý« – díky filmu Čelisti. Ročně dochází na celém světě asi ke 100 případů srážek člověka se žralokem, 10 z nich končí smrtí člověka. Ale většinou jen proto, že se žralok splete – v potápěčské kombinéze s ploutvemi mu člověk připomíná oblíbenou pochoutku, tuleně. Na jedno kousnutí dokáže z těla oběti vytrhnout až 20 kg masa... Největším druhem žraloka je žralok velrybí – měří až 18 m a váží kolem 40 tun. Živí se ale jen planktonem, malými rybami a kraby.

ČICH
Nosní dírky jsou na pravé i levé straně. Umožňují mu vnímat vůni vody. Žralok má skvělý čich. Dokáže vyčmuchat pach krve nebo lidského potu na 500 m. Žralok ucítí krev i ve zředění 1 : 10 miliardám!

OČI
Otevřené oči znamenají: Zvědavost, žádná agrese. Oči zavírá krátce před skousnutím. Vidí i ve tmě.

ZUBY
Vypadlý zub žralokovi zase doroste. Pokud přijde o zub při útoku, je nahrazen prakticky ihned, pokud vypadne přirozeně, pak do několika týdnů. Takhle dokáže žralok za život nahradit až 40 000 zubů... Síla stisku jeho čelistí je 25krát silnější než u člověka. Žraločí čelist s ostrými zuby se prodává na černém trhu za půl milionu korun! Mimochodem – rybáři ročně uloví neuvěřitelných až 73 milionů žraloků.

TLAMA
Za chrupem se nacházejí žábry. Na každé straně jich je pět.

PŘEDNÍ PLOUTVE
Pokud jsou obě ploutve zakloněny dozadu, je to znak nervozity a strachu. Žralok jimi dokáže uhýbat napravo i nalevo rychlostí blesku.

ZADNÍ PLOUTEV
Slouží ke stabilizaci »směru jízdy«.

KŮŽE
Je pokryta tisíci nepatrnými »zoubky«. Pokud ale kůži žraloka pohladíte směrem odpředu dozadu, je hladká. V protisměru bude hrubá jako písek. Stejný princip byl použit při výrobě skafandru… Žraločí ocelově šedá kůže na hřbetě dokonale splývá s mořským dnem. Žralok přitom sleduje, co plave nad ním.

ŠESTÝ SMYSL
Malými černými otvory (Lorenziniho ampule) umí měřit bioelektřinu (vzniká třeba, když se ryba schová pod pískem a pohybuje svaly. Také zraněná kůže vysílá elektrické impulzy). Tímto smyslem umí postřehnout i sebemenší změny teplot. Plovoucího člověka takhle »slyší« na 5 km.

KDE ŽIJE
U pláží Kalifornie, Floridy, Austrálie, v Karibském moři, menší populace i ve Středozemním moři, odkud se občas dostane až do Chorvatska. Nejvíce jich ale žije u pobřeží Jižní Afriky.


Autor: (zah)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.