Kometa minula Zemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kometa minula Zemi!

 (pro Aha!: Jaroslav KRÁSNÝ)

HRADEC KRÁLOVÉ – Ve vzdálenosti 11 milionů kilometrů včera večer prolétla okolo Země kometa. A nezásáhla ji. Byla však vůbec nejblíž Zemi za posledních sto let.

Právě díky nejkratší vzdálenosti od země je kometa krásně vidět. Kometa byla objevena 2. května 1930 Arnoldem Schwassmannem a Arnem Arthurem Wachmanem z Hamburské hvězdárny v Německu.

Nejzajímavější na celé kometě je ale to, že v roce 1995 vybuchla a rozdělila se na šedesát různých kousků. „Ty pravidelně jednou za jedenáct let jako shluk bláta a ledu prolétají okolo země,“ řekl nám astronom Jan Veselý z královéhradecké hvězdárny. Kometu mohou lidé pozorovat od minulého týdne ještě několik dalších dní v noci. Pouhým okem ji ale nezahlédnou.

„Pokud ji zájemci chtějí vidět, dnes večer by měli zhruba okolo půlnoci svoje dalelohledy otočit na východ. Ráno už bude kometa na jihovýchodě,“ dodal Veselý. O tom, že jde o velkolepou podívanou, svědčí i zájem lidí, kteří teď v hojném počtu navštěvují hvězdárny.

V minulosti se ale komet většina populace bála. „Komety byly v minulosti více pozorovatelné na obloze, než je tomu dnes. Lidé si mysleli, že přináší zkázu a věští katastrofy,“ dodal astronom historik Josef Bartoška z hvězdárny v Hradci Králové.

Kdyby se kometa teoreticky dostala až na vzdálenost Měsíce od naší planety, mohli bychom se bát. „Případná srážka by nám ale příliš neublížila. Komety jsou totiž složené z ledu a bláta,“ řekl astronom Veselý. V nejbližších měsících zatím není známa další blízká planeta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.