Brzy nebudeme potřebovat řidičák, ani volant -Takhle budou auta řídit sama! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Brzy nebudeme potřebovat řidičák, ani volant -Takhle budou auta řídit sama!

Hrůzostrašné nehody na dálnicích budou snad minulostí.
Hrůzostrašné nehody na dálnicích budou snad minulostí. (Aha!: Martin Pekárek, profimedia.cz, archiv)

Dokud bude řízení aut závislé na lidech, bude se na silnicích umírat. Právě takhle to vidí konstruktéři vozů budoucnosti. Jejich vizí jsou proto automobily, které budou řídit samostatně pomocí počítače. Také se vám to zdá trochu přitažené za vlasy? Také vám není úplně jasné, jak elektronický mozek vozu pozná, že má brzdit a kam zatočit?

I v tom mají vývojářské týmy naprosto jasno. Podle nich bude řízení záležitostí mnoha čidel a senzorů! A takhle budou prý auta už velice brzy fungovat!

Během parkování si můžete odskočit
Ultrazvuková parkovací čidla umístěná v nárazníku, která jsou schopna odhalit překážku až do vzdálenosti 1,5 metru už dnes nejsou žádnou vzácností. Řidiče prostě upozorní akustickým signálem na jakoukoli překážku. Pomalu se navíc rozjíždí výroba další generace parkovacího systému, který vyměří mezeru, do které chcete zaparkovat a navrhne nejideálnější dráhu. Stačí ji prostě sledovat. Některé automobilky také do svých vozů instalují kameru, která je umístěna v zadní části vozu. Ta snímá prostor za zádí a schematicky ho zobrazuje řidiči na obrazovce umístěné na palubní desce. Momentálním vrcholem parkovacích systémů je ovšem vynález fi rmy Valeo. Pomocí kamer a senzorů auto zaparkuje v podstatě samo, na řidiči je pouze šlapat na plyn a brzdu. Další vývoj jednoznačně směřuje k tomu, že při parkování si může řidič třeba dojít na zmrzlinu.

Konec řetězových bouraček
Občas můžeme ve zprávách vidět tragické následky hrozivých řetězových bouraček na dálnicích. Přitom stačí tak málo! Kdyby totiž řidiči sešlápli brzdu o pouhou půlvteřinu dřív, zabránilo by se až 70% těchto havárií! Tempomaty s regulovaným odstupem od vozidla jedoucího ve stejném pruhu, známé jako ACC (Adaptive Cruise Control) dokážou sice udržet bezpečnou mezeru mezi vozy ubráním plynu, ale sami brzdit neumějí. Opět tedy záleží na řidičových refl exech. Ideální systém by měl být pomocí čidel a kamer schopen rozpoznat včas blížící se nebezpečí a učinit potřebná opatření. Kromě samotného automatického brzdění, které podle odborníků bude běžné už za tři roky, zvládne počítač během několika milisekund například vysunout nárazníky, nastavit sedačku pasažérů do nejbezpečnější polohy, připravit k vystřelení airbag, utáhnout záchranné pásy a podobně.

Bude ještě vůbec zapotřebí řidič?
Vývojové týmy velkých automobilek usilovně pracují na systému, který pomocí videokamer, instalovaných po celém obvodu vozu, bude schopen rozeznat reálné nebezpečí a účinně zasáhnout. Hlavním problémem je momentálně především neuvěřitelně složitý software, který musí během několika milisekund s nezlomnou jistotou posoudit, zda překážka zaznamenaná kamerou představuje opravdové nebezpečí, ale třeba i přečíst dopravní značku, zaznamenat pohyb chodce a dokonce i předvídat směr pohybu ostatních vozů. Pro aktivní zákrok, tedy brzdění, snížení otáček motoru nebo dokonce změnu směru jízdy, musí být počítač opravdu stoprocentně přesvědčen o nevyhnutelnosti takového zásahu. Jinak by samozřejmě nadělal víc škody než užitku. Doba, kdy člověk v autě bude jenom pasivní cestující se pomalu, ale jistě blíží. Speciální kamery snímající silnici po stranách vozu dokážou držet přesnou trasu sledováním vodících čar, takže brzy už nebude možná potřeba do aut montovat ani volant. Kamerové systémy budou umět i číst značky, takže všem nebezpečným závodníkům, schopným jet přes město třeba 100 km/h,odzvoní. Auto prostě podle údaje na značce přibrzdí na maximální povolenou rychlost a maniaci za volantem tak přestanou znamenat nebezpečí pro své okolí.

Jedu samo, ale vím já kam?
Navigační systém GPS už dnes není opravdu nijak výjimečný. Montuje se do aut, využívají ho cyklisté i pěší turisté. Málokdo ale ví, že tento systém využívající zeměpisných informací z družice funguje už téměř třicet let. Ve spojení se všemi těmi kamerami v autě, senzory a automatickými brzdami se tedy zřejmě brzy dočkáme chvíle, kterou zatím známe hlavně ze scifi filmů. Prostě přijdete k autu, sednete si do pohodlného křesílka, naťukáte do palubního počítače několik údajů o cíli vaší cesty, otevřete si plechovku plzeňského, pustíte si televizi a všechno ostatní za vás udělá auto samo. A možná vám pak váš vůz při vystupování sexy hlasem popřeje i hezký den.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.