Bohuš Matuš (43) a Marian Vojtko (43): Jak se dělá upír! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bohuš Matuš (43) a Marian Vojtko (43): Jak se dělá upír!

Oba hrají v Plese upírů hraběte von Krolocka.
Oba hrají v Plese upírů hraběte von Krolocka. (Foto Aha! – Mária Rušinová, Michaela Feuereislová)

Dnes večer odstartuje v pražské GOJA Music Hall dlouho očekávaný muzikál Ples upírů. A právě v něm se dva známí zpěváci – Bohuš Matuš (43) a Marian Vojtko (43) – promění v krvelačné vampýry. A tak jsme se s Bohušem Matušem vypravili do zákulisí, abychom se podívali, jak probíhá proměna, a zjistili, z čeho má upír hrůzu. Schválně, tušíte to? No přece ze zubaře!

1. Proměna začíná

I když jsou zpěváci v kostýmech, parukách a s nápadným líčením téměř k nepoznání, jejich proměna není tak dlouhá, jak by se mohlo zdát – zabere zhruba dvacet minut. Po příchodu do divadla je nejdříve třeba nasadit mikroport a převléknout se do kostýmu. Zatím postačí kalhoty a košile – vesta, fiží a plášť přijdou až nakonec.

2. Upír s hodnýma očima

Míříme do maskérny. Upíra je třeba důkladně nalíčit – a to v červeno- černých barvách. Kromě bílé tváře nesmí chybět ani červené oční stíny a rty, nebo nápadně černé obočí a šmouhy na tvářích. „Říkají, že mám moc hodný oči. Takže se aspoň snažím, aby mě nalíčili jako hajzla,“ směje se Bohuš.

3. Nepřehlédnutelné háro

Když je hotovo, přichází na řadu paruka. Tu mají oba hlavní představitelé samozřejmě každý svou, a tak jim vlasy sahají až do půlky zad! Zatímco Marian má paruku tmavší, Bohuše museli zestaršit, proto je jeho paruka šedivější. „Prý jsem v ní původně vypadal moc mladě,“ komentoval to zpěvák.

4. »Tesáky« na míru

Upírům nesmějí chybět pořádné zuby. Ty se vyráběly na míru. Předtím, než se udělaly odlitky, musel každý zpěvák absolvovat zubní prohlídku. „Toho jsem se bál, tak jsem si zuby pro jistotu předem nechal spravit,“ usmíval se Bohuš. Nové upírské »tesáky« mají plastový základ, který je potažený fólií, jaká se dává na neviditelná rovnátka. Herci si je musí čistit sami. Ovšem ne kartáčkem, ale houbičkou!

5. Upír v rukavicích

Aby mohl upír škrábat a rdousit, potřebuje dlouhé nehty. „Nejdříve nám je lepili izolepou na každý prst zvlášť. To ale bylo vidět, a ještě mi z toho odumíraly prsty,“ prozradil. A tak vznikl nápad vytvořit upírům speciální rukavice.

6. Zákeřný plášť

Během představení vystřídá upír čtyři různé kabáty. „Jeden plášť je hlavní, a ten má do sebe zabudované tyčky, takže jej můžu roztáhnout v průměru na dva a půl metru,“ ukazoval nám Bohuš. „Je ale celkem těžký, už mám od něj na ramenech krvavé zářezy! Hlavně, když mi na plášť někdo šlápne,“ prozradil.

7. Jedlá krev v pytlíčku

Je hotovo a upír může na scénu. Co si rozhodně nesmí zapomenout, je pytlíček s krví. „Těsně předtím, než Sáru zakousnu, si ho strčím do pusy. Jenže se mi na zkoušce stalo, že nešel rozkousnout,“ svěřil se Bohuš. Jde o jedlou krev, která se kupuje a balí do potravinářské fólie. Podle maskérů chutná něco mezi mentolem a jahodou. „Je to nechutný, vždycky je mi z toho špatně,“ přiznal zpěvák.

Jak se zpívá s upířími zuby

Mohlo by se zdát, že zpívat s umělým upířím chrupem nebude lehké. U Bohuše to ale bylo přesně naopak. „Měli jsme je doma půl roku předem, abychom si na ně zvykli, ale mně spíš ležely v šuplíku. Zkusil jsem je a zjistil, že s nimi nemám problém, a dokonce mám díky nim mnohem lepší výšky,“ pochvaloval si Bohuš. Prozradil ale, že se s upírskou protézou dá i zranit: „Na konci mám tón, kde zpívám vysoký áčka a já jsem nějak špatně otevřel pusu a skoro jsem si ukousl spodní ret.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.