Měl zabít Heydricha, ale neodletěl kvůli páteři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Měl zabít Heydricha, ale neodletěl kvůli páteři!

Pan Maděra je i ve svých 90 letech velmi vitální.
Pan Maděra je i ve svých 90 letech velmi vitální. (pro Aha! – archiv Vladimíra Maděry, Michal Vlček a Vojenské muzeum Praha)

VELEHRAD – Vladimír Maděra (90) z Velehradu na Uherskohradišťsku je posledním žijícím členem Skupiny D, která v květnu 1942 provedla v Praze atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Od této převratné události v životě okupovaných Čech v neděli uplyne 65 let.

Aha! vypátralo posledního člena Gabčíkovy skupiny

Plukovník ve výslužbě Maděra se však legendárního výsadku nakonec nezúčastnil. Na podzim 1941 totiž při cvičném seskoku v Anglii utrpěl vážné zranění páteře. Gabčíkovi a spol. tak Maděra alespoň pomáhal ve výcviku na osudovou událost. „Už před příchodem do Anglie jsem o letadlech věděl skoro všechno. Ukazoval jsem klukům, jak pracovat s padákem, jak se ve vzduchu chovat a další technické záležitosti. Škoda, nebýt úrazu, mohl jsem na tu německou bestii letět s nimi. Na druhou stranu, umřel bych příliš mladý,“ culí se vitální důchodce.

Vladimír Maděra se po okupaci Československa hitlerovským Německem zapojil do práce odbojové organizace Obrana národa. Když mu v roce 1940 začala hořet půda pod nohama, utekl ze země. Nejdříve se v barvách Cizinecké legie protloukal pouštěmi Sýrie, pak se dostal do Francie, kde se začala rodit exilová Československá armáda.

Po francouzské kapitulaci se část československých jednotek včetně Maděry přesunula do Anglie. Rodák z Velehradu instinktivně zamířil do výcvikového tábora parašutistů. Na jaře 1942 se zde potkal s Kubišem, Gabčíkem, Valčíkem a dalšími členy atentátnické skupiny. „Byli to všechno moji dobří kamarádi. Uvědomovali si moc dobře, do čeho jdou. Tušili, že se z protektorátních Čech živí nevrátí. Přesto v sobě měli neuvěřitelnou statečnost a těšilo je, že mohou touhle cestou přispět k většímu sebevědomí národa,“ vzpomíná Maděra a ukazuje fotku, kterou mu Gabčík podepsal pouhé dva dny před odletem do protektorátu.

Maděrův osud po roce 1948? Místo metálů a uznání ho komunisti v nesmyslném procesu poslali na tři roky do kriminálu. Po návratu pracoval dalších patnáct let v ostravských dolech, nikde jinde totiž práci nesehnal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.