Princezna se zlatou hvězdou: Zíma si málem uřízl nohu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Princezna se zlatou hvězdou: Zíma si málem uřízl nohu!

Josef Zíma alias tasí meč, se kterým si nakonec ublížil. Chtěl ubránit princeznu před Martinem Růžkem coby Kazisvětem.
Josef Zíma alias tasí meč, se kterým si nakonec ublížil. Chtěl ubránit princeznu před Martinem Růžkem coby Kazisvětem. (Foto Aha! – Petr Novotný, ara)

Natáčecí den = peklo za 200 Kč. Tak by se dala nejlépe charakterizovat role princezny se zlatou hvězdou na čele herečky Marie Kyselkové (79). Netrpěla ale sama. Děsivé zážitky má za sebou i princ Josef Zíma (82).

Horor zlatá hvězda

„Jedno z trápení, které jsem při natáčení zažívala, bylo nošení zlaté hvězdy. Brzy ráno mi ji s parukou přilepili a až večer sundali. Po několika dnech jsem měla přes čelo od ucha k uchu jeden červený rozežraný pruh,“ zavzpomínala představitelka princezny Lady.

Kocovina na place

„Moje první a nejsilnější vzpomínka na Pepíčka je poněkud překvapivá. Do maskérny tehdy vstoupila zhroucená postava budoucího prince. Oči mu švidraly a vypadalo to, že nebude schopen hrát…,“ zavzpomínala Kyselková na Zímu, který celou noc před natáčením první milostné scény nespal a slavil narození dcery Zuzanky.

Krvavé stehno

Princovi šlo o život, když došlo na šermířský souboj s představitelem krále Kazisvěta Martinem Růžkem (†77). Nikdy před tím nedržel meč v ruce. Hned na začátku usekl Zímovi podrážku u boty. Princ si ale nakonec ublížil sám. A to když měl meč zlomit o stehno.

„Byl na jedné straně naříznutý, aby mi to šlo líp, jenže já si ho tou stranou přiložil ke stehnu a skřípnul si kůži. To byla bolest! Scéna se ovšem musela opakovat!,“ svěřil se v knize (Ne) pohádkové osudy českých princů a princezen Zíma.

Trpět měla jiná

Hvězdu na čele měla mít jiná herečka. Marie Kyselková původně dostala jen malou roli. Ale těsně před natáčením onemocněla herečka hlavní role Miriam Hynková a tak se režisér Martin Frič (†66) rozhodl pro Kyselkovou.

Princezna se zlatou hvězdou (1959)

Herecké obsazení:

Princezna Lada - Marie Kyselková

Princ Radovan: Josef Zíma

Král Kazisvět IV. - Martin Růžek

Vrchní kuchař - Stanislav Neumann





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.