Rychlovky za pár korun: Husa s jablky a saturejkou podle Ivany Černé

No řekněte sami, nechutná snad každému poctivá česká bramboračka, škubánky nebo knedlíčky? Dnes vás ale naučíme další jídla, které nezruinují vaši peněženku a přitom vám zachutnají.
Husa s jablky a saturejkou podle Ivany Černé
Potřebujete
1 husu • sůl • 6 jablek • 4 cibule • 4 snítky saturejky • 500 ml zeleninového vývaru • kmín
Postup
Husu očistíme, omyjeme a osušíme. Odřízneme křídla a vložíme je do pekáčku, husu uvnitř osolíme. Cibule oloupeme, jablka rozkrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Husu naplníme jablky a cibulí (část jablek a 1 cibuli odložíme). Přidáme čerstvou saturejku a otvor pevně zajistíme špejlí. Husu na povrchu osolíme, pokmínujeme a položíme na křídla v pekáčku. Zbylou cibuli nakrájíme na plátky a poklademe do pekáčku. Husu podlijeme vývarem a přikryjeme. Vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180 ºC.
Během pečení propichujeme husu pod stehny, aby mohl volně odtékat tuk, který dál průběžně odebíráme do nádobky. Husu přeléváme výpekem a podléváme podle potřeby vývarem. Přibližně po dvou hodinách odstraníme poklici, přidáme pokrájená jablka, která jsme měli stranou, a dopečeme dozlatova. Podáváme s knedlíkem a červeným zelím.