PROSTŘENO: Crème brûlée a sladká taštička podle Petry Krejčí

Slavný francouzský krém se povedl a ovocná taštička byla též chutná – a horká.
Crème brûlée a sladká taštička podle Petry Krejčí
Potřebujete:
6 žloutků • 150 g cukru • 2 vanilkové lusky • 600 ml smetany • 5 lžic třtinového cukru
Sladká taštička
1 listové těsto • ovoce dle chuti • 1 vanilkový cukr • 1 vajíčko
Postup:
Crème brûlée: Žloutky utřeme s cukrem. Vanilkový lusk rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Necháme vychladnout, vyjmeme vanilkový lusk a vmícháme do utřených žloutků. Při tření nám nesmí vzniknout pěna.
2. Směs nalijeme do zapékacích misek a pečeme asi hodinu při 100°C (ve vodní lázni). Krém by neměl zůstat tekutý, avšak ani nesmí zcela ztuhnout. Správná konzistence by měla být třaslavý krém, který necháme vychladnout a ztuhnout až dvanáct hodin.
3. Před podáváním posypeme třtinovým cukrem a opálíme cukrářskou pistolí nebo jen chvilku pod rozpáleným grilem v troubě, aby vznikla na vrchu zlatavá krustička.
4. Z vyváleného listového těsta si vykrájíme čtverečky, které naplníme ovocem, posypeme vanilkovým cukrem a vytvoříme taštičky. Pečeme v troubě asi 30 minut při 190°C. Pět minut před koncem pečení potřeme rozšlehaným vajíčkem a dopečeme do zlatova.
Žloutky utřeme s cukrem. Vanilkový lusk rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Necháme vychladnout, vyjmeme vanilkový lusk a vmícháme do utřených žloutků. Při tření nám nesmí vzniknout pěna.
2. Směs nalijeme do zapékacích misek a pečeme asi hodinu při 100°C (ve vodní lázni). Krém by neměl zůstat tekutý, avšak ani nesmí zcela ztuhnout. Správná konzistence by měla být třaslavý krém, který necháme vychladnout a ztuhnout až dvanáct hodin.
3. Před podáváním posypeme třtinovým cukrem a opálíme cukrářskou pistolí nebo jen chvilku pod rozpáleným grilem v troubě, aby vznikla na vrchu zlatavá krustička.
4. Z vyváleného listového těsta si vykrájíme čtverečky, které naplníme ovocem, posypeme vanilkovým cukrem a vytvoříme taštičky. Pečeme v troubě asi 30 minut při 190°C. Pět minut před koncem pečení potřeme rozšlehaným vajíčkem a dopečeme do zlatova.