Silvestrovské chuťovky: Uzená krkovice podle Dagmar Patrasové

Sotva jsme si oddychli po vánočním hodování, už se na nás hrne to silvestrovské a novoroční. Co na sváteční dny připravit? Inspirujte se u herečky Dagmar Patrasové (57), která v pořadu VIP Prostřeno! podávala uzenou krkovici s černou omáčkou. Toto jídlo na slavnostním stole zaboduje!
Uzená krkovice podle Dagmar Patrasové
Potřebujete
1 kg uzené krkovice • 1 mrkev • 1 petržel • sůl • mletý pepř • sádlo • 1 malou cibuli • 1 hrst rozinek • 2 hrsti mandlí • 2 hrsti sušených švestek • 100 ml slivovice • demi glace • perník na vaření • 2 lžíce švestkových povidel.
Postup
1. Uzenou krkovici vložíme do pekáče, podlijeme vodou a upečeme v troubě.
2. Na sádlo dáme osmahnout najemno nakrájenou cibulku dorůžova. Přidáme rozinky, mandle, sušené švestky a společně restujeme. Pak přidáme slivovici, směs flambujeme, až se odpaří alkohol.
3. Tento základ zalijeme omáčkou demi glace, necháme asi 15 minut provařit a dochutíme strouhaným perníkem. 4. Omáčku osolíme, opepříme a rozmícháme v ní povidla a necháme provařit. Pokud chceme mít omáčku hustou, zahustíme ji jíškou z másla a hladké mouky.
5. Krkovici nakrájíme na plátky, přeléváme je na talíři omáčkou a podáváme s knedlíky.