Recepty z českých pohádek: Popelčina štědrovečerní hrachovka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 21. července 2024

Svátek slaví Vítězslav, zítra Magdaléna

Recepty z českých pohádek: Popelčina štědrovečerní hrachovka

Fotografie
Fotografie (internal)

Pohádka o Popelce patří k nejoblíbenějším na světě.

Ze všech filmových zpracování pak u nás vede to od režiséra Václava Vorlíčka s názvem Tři oříšky pro Popelku. I když hlavní hrdinka je v něm trochu odlišná od tradičních představ Popelky – jezdí na koni, leze po stromech a střílí z kuše jako muž, i ona se stane krásnou princeznou, do které se princ zamiluje. Ale až poté, co přebere hrách z popela… A co pak s hrachem? Přece hrachovou polévku, která v Česku patří na štědrovečerní stůl stejně jako Tři oříšky pro Popelku na štědrovečerní obrazovku.

 

Popelčina štědrovečerní hrachovka

POTŘEBUJETE:

250 g hrachu • 3 lžíce másla • 2 cibule • 250 g karotky • 2 hvězdičky badyánu • 1 stroužek česneku • 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru

Postup

Hrách den předem namočíme, necháme ho přes noc změknout a pak ho v čisté, osolené vodě uvaříme skoro doměkka. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, drcený badyán a prolisovaný česnek, chvíli restujeme. Pak přidáme očištěnou pokrájenou karotku, scezený uvařený hrách a vše zalijeme vývarem. Vaříme ještě zhruba 20 minut, až je vše měkké, pak polévku rozmixujeme a podáváme.

ota57
24. 12. 2013 • 08:25

Pozor na předsilvestovské petardy ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.