PROSTŘENO: Pomazánkové variace podle Aleny Malcové

Hosté přicházejí do renovovaného domu v Čakovicích. Domácká útulná kuchyně je tou příjemnější částí Alenčina obydlí. První povinný úkol z italské kuchyně je snadný – salát caprese zvládne i dítě. Hostitelka ho podává hned v úvodu k poněkud nervóznímu welcome drinku. Pomazánky jsou z červené řepy a mrkve, tvarohu a pažitky. Polévka je krémová, ředkvičková, se smetanovými sýry.
Pomazánkové variace podle Aleny Malcové
Potřebujete:
Pomazánka z červené řepy:
3 středně velké červené řepy • 1 větší mrkev • 1 kelímek zakysané smetany • 1 stroužek česneku • 1 lžíce nastrouhaných mandlí (nebo ořechů) • citronová šťáva • sůl
150 g tvrdého sýra • 150 g taveného sýra • 150 g pomazánkového másla nebo žervé
Pažitková pomazánka:
200 g žervé nebo tvarohu • 100 g másla, • svazek pažitky
Postup:
Uvařenou řepu a mrkev najemno nastrouháme. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhané mandle (ořechy), kysanou smetanu a zamícháme. Můžeme dochutit citronovou šťávou a podle chuti dosolit.
Tvrdý sýr nastrouháme a spojíme s taveným sýrem a pomazánkovým máslem (žervé). Podle chuti dosolíme.
Žervé (tvaroh) a máslo spojíme a přidáme nadrobno nakrájenou pažitku. Podle chuti dosolíme. Podáváme s kvalitním pečivem.