Co s vařenými vajíčky z koledy? Nejpozději dnes byste je měli zpracovat!

Přinesli vaši koledníci domů plné košíky velikonočních vajíček? Pokud v ošatce zdobí stůl, jde sice o hezkou dekoraci, ale každým dnem snižujete šanci na jejich konzumaci bez následků… Kdy je ještě můžete sníst?
„Uvařená vejce je třeba skladovat v lednici. Pokud je chceme konzumovat, není dobrý nápad nechávat je v misce na stole po několik dní v pokojové teplotě,“ radí výživová specialistka MUDr. Pavla Liptáková.
Vařené vejce – i obarvené – vydrží v lednici tak deset dní. „I zde ho ale uchovávejte ve skořápce,“ upozorňuje lékařka Liptáková. Pomazánku z nich pro jistotu připravte nejpozději dnes, v dalších dnech je ještě jednou tepelně opracujte!
Nebojte se zeleného žloutku
➤ Není třeba se bát vajec natvrdo, jejichž žloutek je na povrchu zelený – jde jen o »převařené« vejce, které lze konzumovat.
➤ Vařená vajíčka skladujte pouze v lednici, nejlépe ve fochu. Ne ve dvířkách, kde je vyšší teplota.
➤ Vajíčko nám může nahradit maso či uzeninu, např. se hodí k čočce místo uzeného.
➤ Máte rádi zapečené brambory? Zkuste je připravit s vařenými vejci a zeleninou. Po zapečení je můžete zamrazit a máte v záloze rychlou večeři.
➤ Určitě by nás prý neměla děsit cholesterolem. Ve žloutku ho není zase tolik, a navíc je tam obsažen i lecitin, který z těla pomáhá cholesterol odbourávat. Sníst čtyři za týden není žádný hřích, naopak!
➤ Vejce, která byla uvařena již před více dny, konzumujte raději v tepelně upravených pokrmech.