To nejlepší z Prostřeno: Kachna na pomerančích a další recepty Aliny Kravchuk!
Další pražské Prostřeno! mělo opět dva vítěze. Polovinu výhry si odnesla Ukrajinka Alina Kravchuk, která se do České republiky přestěhovala před devíti lety.
Její menu však nebylo ukrajinské, posuďte sami. Předkrm – tygří krevety s avokádovým pyré, hlavní chod – kachna s pomerančovou omáčkou a kroketami, dezert – čokoládové sufl é se zmrzlinou.
Kachní stehna s pomerančovou omáčkou
POTŘEBUJETE: ✦ 5 kachních stehen ✦ sůl ✦ 4 pomeranče ✦ celou skořici ✦ šalvěj ✦ 1 l kachního sádla ✦ 100 ml červeného vína ✦ 1 cibuli ✦ 4 kachní krky ✦ 1 lžičku rajského protlaku ✦ 1 lžíci rybízové marmelády ✦ jíšku ✦ cukr
NA KROKETY: ✦ 10 brambor ✦ 2 vejce ✦ hrubou mouku ✦ strouhanku ✦ olej
Kachní stehna naložíme přes noc do směsi soli, pomerančové kůry a šťávy, celé skořice a šalvěje. Poté maso vyjmeme, osušíme a dusíme je pomalu v troubě rozehřáté na 90 ºC v kachním sádle. Na kousku kachního sádla osmahneme nasekanou cibulku, pak přidáme kachní krky, zalijeme vodou a necháme vařit.
Cukr necháme zkaramelizovat, pak na něj z vývaru vyjmeme kachní krky, osmahneme je a přidáme protlak. Po chvíli přilijeme červené víno a vývar, zredukujeme ho na polovinu, vyjmeme kachní krky a omáčku dochutíme marmeládou, pomerančovou šťávou a zahustíme jíškou.
Brambory předem uvaříme, nastrouháme, přidáme mouku a vejce, vytvarujeme krokety, obalíme je ve strouhance a osmažíme je na oleji.
Tygří krevety s avokádovým pyré
POTŘEBUJETE: ✦ 400 g krevet ✦ 50 ml bílého vína ✦ 50 ml smetany ke šlehání ✦ 100 g citronové trávy ✦ 1 stroužek česneku ✦ 100 g šalotky ✦ 100 g zázvoru ✦ 2 avokáda ✦ 100 g chilli ✦ 100 ml limetkové šťávy ✦ 100 g koriandru ✦ 50 g másla ✦ sůl ✦ pepř
Krevety vyloupeme, skořápky dáme vařit. Na másle osmahneme nasekanou šalotku, česnek a zázvor, přidáme to do vývaru spolu s citronovou trávou. Přidáme bílé víno, zredukujeme na polovinu, přilijeme smetanu, dochutíme solí a pepřem a přecedíme.
Z avokád lžící vyjmeme dužinu, smícháme s chilli, nasekaným koriandrem, solí a limetkovou šťávou, vše ušleháme na pyré. Krevety blanšírujeme nebo krátce restujeme a servírujeme je na pyré. Do vývaru dáme máslo a krevety přelijeme.
Čokoládové suflé se zmrzlinou
POTŘEBUJETE: ✦ 250 g másla ✦ 100 g cukru ✦ 200 g čokolády ✦ 150 g hladké mouky ✦ 40 g kakaa ✦ 5 vajec
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. K vaječné směsi přimícháme rozpuštěnou čokoládu, potom mouku a kakao.
Opět dobře promícháme a směs dáme do formiček vyložených pečicím papírem – každou formičku naplníme do 2/3 objemu. Pečeme asi 10 minut a podáváme se zmrzlinou.
Recepty a foto z knihy Prostřeno! od Aše po Jablunkov 2