Ridiho letní recepty! 10. díl: Zkaramelizovaný ananas
Po včerejších špagetách si dnes s Emanuelem Ridim (36) můžete připravit letní dezert – zkaramelizovaný »flambovaný« ananas. Pokud jde o flambování, buďte doma v kuchyni velmi opatrní, ať zbytečně kvůli této italské dobrotě nevyhoříte.
Potřebujete (na 2 porce):
-
1 celý ananas
-
4 lžíce třtinového cukru
-
40 g másla
-
0,4 dcl pomerančového likéru (Grand Marnier)
-
2 dl smetany ke šlehání
Ananas i s listy rozkrojíme na půlku a jedlou část ovoce vyřízneme. Na rozehřátou pánev nasypeme třtinový cukr, až začne karamelizovat, přidáme máslo a necháme rozpustit. Ananas dáme do pánve a lehce orestujeme. Jakmile chytne barvu, zalijeme ho pomerančovým likérem, čímž ananas na moment vzplane. Pak ho zalijeme smetanou a promícháme. Flambovaný ananas vrátíme zpět do vyříznuté části s kůrou a listy, rozkrájíme na díly a zakapeme smetanovou omáčkou.