Exkluzivně v Aha! Vepřové hody u Emanuela Ridiho! Pivo, sele a klobásky... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Exkluzivně v Aha! Vepřové hody u Emanuela Ridiho! Pivo, sele a klobásky...

Pečeně je hotová a italský kuchař zručně rozděluje první porce.
Pečeně je hotová a italský kuchař zručně rozděluje první porce. (TV Prima, ara)

To je »žranice«, řekne si asi každý, kdo si prohlédne »primáckého« kuchaře Emanuela Ridiho (36), který se na své chalupě za Prahou v týdnu oddával vepřovým hodům. „Pozval jsem si českého řezníka, který mi upekl dvě selátka,“ pochlubil se Nedělnímu Aha! před odletem domů na italskou Elbu. Speciální díl jeho pořadu S Italem v kuchyni věnovaný vepřovým hodům uvidíte na Primě dnes večer. Nedělní Aha! vám ale už teď přináší to nejzajímavější z natáčení.

 

Emanuel Ridi má velkou chalupu za Prahou se zahradní kuchyní, kde teď pravidelně svůj nedělní pořad natáčí. Kromě toho, že připravuje jídla ze svých receptů, si zve na chaloupku i přátele, se kterými vaří. Tentokrát za Emanuelem dorazí řezník se synem a pomocníky a společně upečou dvě selátka. Jedno z domácího chovu a druhé divoké. Kvůli křupavé kůrčičce je bude partička mašlovat, polévat i zalévat pivem. V soudku ho ale pořád zůstane dost pro Itala i jeho hosty. Než bude maso měkké, uběhnou tak tři hodinky, ale mezitím dojdou na roštu domácí klobásky.

Jde se na to. Prase je nejprve nutné dobře připevnit na rožeň.

Od grilu jde horko a slunce také pěkně pere. Studené pivko neodmítl nikdo.

Emanuel Ridi a jeho tým. Na konci příjemného odpoledne byla hora skvělého masa.

Pečené sele

Potřebujete:

  • 1 sele asi 15kg, očištěné, vykuchané
  • 3 l kuřecího vývaru
  • 4 mrkve nakrájené na kusy
  • 4 nakrájené cibule
  • 1 celer očištěný a nakrájený na kusy
  • 1 l piva
  • brambory
  • bylinky a koření: tymián, rozmarýn, majoránku, dobromysl, česnek, kmín, černý pepř, jalovčinku, mletou papriku, bobkový list, hřebíčky a sůl.

Den před pečením: Posekejte všechny bylinky a rozdrťte všechno koření. Smíchejte dohromady a vetřete do kůže selete. Pak ho dejte do druhého dne do chladničky.

Den pečení: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vložte sele do pekáče se založenýma nohama a hřbetem nahoru. Podlijte trochou vody a pečte. Přidejte zeleninu a zalijte sele pivem. Často sele obracejte, aby kůže nevyschla a zůstala vlhká. Předejdete tak jejímu spálení. Po dvou hodinách je sele upečené. Vyjměte ho z trouby a přendejte na plech s okrajem. Troubu rozehřejte na 230 °C a sele do ní znovu vraťte, aby se jeho kůže opekla do křupava. Slijte tuk z pekáče do kastrolu a uschovejte zeleninu v teple. Postavte pekáč na sporák a vlijte do něj pivo, uvolněte všechen přípek a poté ho nalijte do kastrolu. Do něj přilijte i vývar, všechno sceďte a seberte tuk z povrchu omáčky. Vyndejte sele z trouby a nechte ho 15 minut před porcováním stát. Podávejte ho s uschovanou zeleninou a pivní omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit brambory.

Pozor! Už zítra nový seriál deníku Aha! Letní recepty Emanuela Ridiho! Originální recept italského kuchaře každý den!

 

 

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.