Radíme na téma: Meruňky. Dovážené jsou vyschlé!

Meruňky si můžeme dopřát po celý rok, ale chuťově je mezi dováženými a našimi velký rozdíl. „Naše jsou zralejší a chutnější,“ říká šéfkuchař Václav Frič. Sezony českých meruněk jsou dvě. Na začátku letních prázdnin se rodí ty menší a na začátku srpna si už pochutnáme na velkých. „Opravdu chutná a šťavnatá meruňka se pozná tak, že když ji rozloupnete, měla by se polovina sama odloupnout od pecky,“ radí Frič.
U meruněk z dovozu se často stává, že jsou suché a trpké. „Je to tím, že ji utrhnou ještě zelenou a pak cestuje a vyschne,“ vysvětluje Frič. Poznáte to už na omak, když ji zmáčknete a prohýbá se jako molitan. Taková vám chutnat určitě nebude. Meruňky jsou výborné nejen čerstvé, ale i do koláčů, knedlíků a na kompot. Krásně obohatí také například sýrový talíř.
Šťavnatou meruňku poznáte tak, že se po rozpůlení sama odloupne od pecky.