Dýňová polévka
Na lžíci másla nechte zpěnit drobně nakrájenou cibuli, přidejte druhou lžíci másla, na kostky nakrájenou dýni, drobně nakrájenou mrkev a ještě chvilku opékejte. Zalijte asi půllitrem vody, přidejte kostku bujónu a vařte doměkka. Rozmixujte, podle potřeby rozřeďte vodou, uveďte opět do varu a vmíchejte na kolečka nakrájenou cuketu.
POTŘEBUJETE:
■ 600 g žlutomasé dýně
■ 2 mrkve
■ 2 rovné lžíce másla
■ 1 šalotku
■ 1 kostku slepičího bujónu
■ 1 malou cuketu
■ sůl
■ pepř
■ 50 ml sladké smetany
Osolte, opepřete podle chuti a krátce povařte. Nakonec zjemněte polévku smetanou..
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi