Babička mrtvého Marka, chlapečka, který nepřežil porod: Zabili mi vnuka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Babička mrtvého Marka, chlapečka, který nepřežil porod: Zabili mi vnuka!

Zdeňka Michalcová celý případ pečlivě dokumentuje a za práva své dcery je připravena bojovat i u štrasburského soudu pro lidská práva.
Zdeňka Michalcová celý případ pečlivě dokumentuje a za práva své dcery je připravena bojovat i u štrasburského soudu pro lidská práva. (: autorka)

BRNO – Zdeňka Michalcová (46) je stále v šoku! Babička malého Marka, který se v brněnské porodnici na Obilním trhu narodil mrtvý poté, co lékařka použila při porodu kleště, pláče při vzpomínce na otřesné události nedávných dnů. Po nich rodina ani nemohla chlapečkovi uspořádat pohřeb.

A urnu hledali ve skříni!

„Chtěli jsme uspořádat malý pohřeb, ale nikdo nebyl schopen nám sdělit, kdy si můžeme Marečka vyzvednout. Nakonec ho zpopelnili bez našeho vědomí. Když jsme si pak byly s dcerou vyzvednout v pohřebním ústavu na Hybešově ulici urnu, nestačily jsme se divit. Pracovnice ji nejdříve hledala ve skříni, kde měla uskladněné nějaké staré hadry, a pak řekla, že ji tam ani nemají a že máme přijít za dva dny. Nikdo si nedovede představit tu bolest, kterou jsme všichni, a hlavně dcerka a její partner, museli prožívat,“ líčí smutný příběh paní Zdeňka, která sama porodila a vychovala sedm dětí, a navíc bojuje s těžkou nemocí.

„Urnu má dcerka zatím doma. Ale myslím, že to pro ni není po psychické stránce dobré. Na ústředním hřbitově mi nabídli pár dubnových termínů a urnu bychom chtěli za přítomnosti kněze uložit do rodinného hrobu,“ tvrdí Zdeňka Michalcová.

Tragický porod se změnil v noční můru celé rodiny. „Vůbec to nechápu, nic nenasvědčovalo tomu, že by měly nastat komplikace. Gynekoložka dceru sice upozornila, že dítě má větší hlavičku, takže možná dojde na císařský řez, ale jinak bylo dítě i průběh těhotenství úplně v pořádku. V porodnici měla dcera velké bolesti, malému se však na svět pořád nechtělo,“ vzpomíná matka rodičky.

Dcera (19) paní Michalcové žádala lékařku o provedení císařského řezu, navrhovala ho i asistentka na sále. Konečné rozhodnutí však bylo vést porod spontánně. „Večer mi volala starší dcera a plakala do telefonu. Říkala: Maminko, oni nám Marečka zabili,“ přibližuje paní Zdeňka osudný večer. Lékařka totiž použila v poslední fázi porodu kleště a velkou silou vytáhla hlavičku novorozence ven. Dítě se podařilo porodit, ale na břicho rodičky ho lékařka položila už mrtvé. Marné byly i následné oživovací pokusy, které prováděl primář. „V porodnici se s námi nechtěli bavit, lékařka se hájila, že porod vedla správně a že se to stává. Zavolali jsme policii. Měla jsem podezření, že lékařka byla pod vlivem alkoholu nebo léků. Z porodnice nás nakonec neurvale vyhodili,“ sdělila rozhořčeně Michalcová.

Celý průběh porodu tak vyšetřuje policie a komise ministerstva zdravotnictví. Na porodnici a lékařku podala rodina trestní oznámení pro podezření z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.