Občané Jičína v neděli nesmí používat sekačky ani cirkulárky, lidé chtějí klid! Brali byste to i u vás? HLASUJTE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Občané Jičína v neděli nesmí používat sekačky ani cirkulárky, lidé chtějí klid! Brali byste to i u vás? HLASUJTE!

Stále více lidí chce v neděli mít klid. Některá města proto zakazují v tento čas hlučné stroje. (ilustrační foto)
Stále více lidí chce v neděli mít klid. Některá města proto zakazují v tento čas hlučné stroje. (ilustrační foto) (Profimedia.cz, ara)

Zastupitelstvo sedmnáctitisícového Jičína zakázalo používání hlučných strojů v neděli. Nařízení zahrnuté do nové vyhlášky o veřejném pořádku začne platit od července. Lidé se tak musejí v neděli zdržet používání sekaček, cirkulárek, brusek a jiných hlučných strojů do 08:00 a po 20:00.

Zpřísněním vyhlášky o veřejném pořádku se zabývala v květnu rada města, která doporučila prodloužení nedělního klidu. Zastupitelé nakonec nařídili klid po celou neděli. Pro svátky zůstalo omezení do 08:00 a po 20:00. V ostatní dny vyhláška konkrétní omezení pro používání hlučných strojů neřeší, ale stanovuje noční klid od 22:00 do 06:00.

Podle starosty Jiřího Lišky není hluk ze sekaček a jiných strojů v Jičíně zásadním problémem, prý je to záležitost pár lidí, kteří hlukem systematicky otravují své sousedy. "Vyhláškou není možné vynutit dobré sousedské vztahy, ale určitě bude pomocí pro ty, kteří nemají jinou možnost se bránit před nadměrným hlukem v době očekávaného klidu," uvedl starosta.

V případě problémů s hlučnými sousedy mohou lidé zavolat městskou policii, která se pokusí provinilci domluvit. Při opakovaném porušení vyhlášky může policie dát viníkovi až 1000 korun pokuty. "Pokud by někdo vyhlášku dlouhodobě nerespektoval, může situace vyústit až do správního řízení," uvedla mluvčí.

Anketa

Líbil by se vám také povinný nedělník klid?
Celkem 178 hlasujících

Jičín není jediným městem v Česku, které problém hluku řeší vyhláškou. Protihlukovou vyhlášku omezující práci s hlučnými stroji či používání pyrotechniky zavedla předloni Ostrava, mají ji i v Opavě nebo Bruntále. Omezení používání hlučných strojů platí ve dnech pracovního klidu i v řadě menších obcí.

Přečtěte si
stekavka
22. 6. 2014 • 16:52

Nedočetla jsem celý článek,toto platí jen o svátky.Ale u nás přijedou z města v neděli a sekají v ulici trávu,tak nevím.

stekavka
22. 6. 2014 • 16:47

Debilotina,seká se podle počasí.To když bude v sobotu průtrž,tak musím sekat a v neděli se budu opalovat?Každý nemá tu možnost dělat,jak úřad nařídí.Doufám,že to u nás nenařídí.Jinak do 8.00 a po 20.00 hod. To znamená že od 8.01 až do 20.00 hod sekat můžu? Tak kde je ten zákaz?

matylda-rut
22. 6. 2014 • 12:12

Hulváti by dělali kravál i v neděli!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.