Do lesa na houby? Zatím ztráta času a na zlepšení to nevypadá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Do lesa na houby? Zatím ztráta času a na zlepšení to nevypadá!

Fotografie
Fotografie (internal)

Houbám se v Česku letos nadále nedaří. Hřiby, holubinky nebo ryzce, které mívají ve druhé polovině června jeden ze dvou svých růstových vrcholů v roce, houbaři nacházejí jen ojediněle. Na zlepšení to zatím příliš nevypadá, protože předpovědi počasí s většími srážkami moc nepočítají. ČTK to dnes řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

"Hlavní druhy rostou velice sporadicky a roztroušeně," uvedl Landa. Ve větší míře by se ještě mohly objevit ve výše položených oblastech, kde první růstový vrchol bývá později. "S přibývajícími dny to vypadá, že to první pomyslné maximum se letos moc nevydaří," doplnil. Druhý vrchol bývá v září.

Houby podle Landy potřebují pro regeneraci podhoubí a nárůst plodnic teplý týden s přeháňkami nebo bouřkami, takové počasí ale letos zatím nebylo. Není dost vláhy, což je vidět třeba u žampionů, které se zpočátku objevovaly rozpraskané a nyní už téměř vůbec, řekl. Vyšší pravděpodobnost nálezů hub je prý v hlubších lesích, které si dokážou vodu udržet lépe.

Autor:  ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.