Ústavní soud: Dítě má právo na oba rodiče! Normou je střídavá péče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ústavní soud: Dítě má právo na oba rodiče! Normou je střídavá péče!

Na péči mají nárok oba rodiče.
Na péči mají nárok oba rodiče. (Profimedia.cz, scom )

Dítě nepatří po rozvodu automaticky do péče matky. Podle Ústavního soudu (ÚS) je normou péče střídavá. Průlomové rozhodnutí padlo včera.

Po dlouhém boji soud vyhověl stížnosti otce, který se dožadoval většího podílu na výchově svých dvou potomků. Pokud jsou oba rodiče schopni se o děti  postarat, má podle ÚS justice nařizovat střídavou péči. Výchova jen matkou či otcem by měla být výjimkou.

„Výchova dítěte již nutně není výhradně ani převážně v rukou matky, čemuž musí odpovídat i řešení porozvodové situace,“ uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. Při střídavé péči si dítě zachová fungující vztah s oběma rodiči, na což má právo.

Přečtěte si
lukreciaborgia
8. 6. 2014 • 09:38

Na toto téma už tady bylo tolik debat a je to všechno postavené na hlavu.Žena,která "neukáže" své dítě otci-chirurgovi,když je nemocné,aby ho neviděl,takovou ženu bych ihned nechala odvést na psychiatrii.To,co u nás předvádějí soudkyně,je do nebe volající nespravedlnost.Otec nemá žádná práva,ale jen povinost platit a platít.Více a více a stále více.Vidím to u kamarádek své neteře.Platit a platit,já mu ukážu,co si to dovolil mně nechat a najít si jinou.Všechny tyto zrůdičky bych nechala na psychině.Tečka.

ferdinand6
7. 6. 2014 • 22:29

Považuji to za velice nešťastné rozhodnutí už z praktického hlediska. Například, kdo platí aktovku, věci do školy, kroužky, školní výlety? Jak je to v případě rozdílného názoru rodičů na vzdělání? Na rozvoj nadání? Musí vznikat spousta třecích ploch. Většinou se lidé rozvádějí pro rozdílnost povah, jak se mohou domlouvat po rozvodu, na pohádky nevěřím. Navíc by každý člověk měl mít svůj DOMOV, to tyhle děti nemají, jsou jako Nomádi, stále na cestě. Buď u mámy nebo u táty, nikdy doma. Proč raději neprosazují rozšířenou péči, proč tenhle kočkopes?

setroseuros
7. 6. 2014 • 08:01

Dite ma pravo na oba rodice! Jenomze skutecnost je mnohokrat jina! Matka si z deti udela rukojemniky a nastroje msty vuci exmanzelovi a tatovi casto deti neda vubec! Ten nema vetsinou zadne prava! ale ma jen povinnosti!- platit alimenty! Matka muze vse! I Branit mu v styku s detma, beztrestne ! Casto pry v jejich zajmu, protoze otec je podle ni otec hulvat! Nektere dokazou z pomsty a urazene jesitnosti z rozvodu udelat i ze slusneho chlapa zrudu!! Nechapu proc soudy automaticky davaji deti jen do pece matky!! Pry aby se deti netrhali od sebe!! Blbost! Mama ma predsi vetsi sanci , ze si s jednim ditetem najde opet partnera a muze mit jeste dalsi dite! A kdyz tata projevi o jedno z deti zajem melo by se mu vyhovet!! Jenomze tu jde vetsinou o pomstu zen a o prachy na deti, ktere se jim casto ani nedostanou, na obleceni... Matka ma pak nervy , ze nevystaci!!! Podle mne je to nedomysleny!! Otec jestli ma zajem , ma taky pravo vychovat sve dite!!! A ne jen kdyz je matka nejaka alkoholicka!! Tehdy uz najednou muze?!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.