Jan Cimický radí, jak zůstat normální: Vyhněte se lidem, kteří si neustále na něco stěžují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jan Cimický radí, jak zůstat normální: Vyhněte se lidem, kteří si neustále na něco stěžují!

MUDr. Jan Cimický
MUDr. Jan Cimický (Foto ČT)

Z rozboru seriálových postav na předchozích stránkách je zřejmé, že na každém pracovišti najdeme typy lidí, které můžeme poměrně snadno zařadit do běžné »psychiatrické« škatulky. Zajímalo nás, jak může prostředí a doba ovlivnit chování jednotlivců a jak se například naše současnost odráží na návštěvách psychiatrických ordinací. Odpovědi na tyto otázky poskytl Nedělnímu Aha! MUDr. Jan Cimický.

Pane doktore, jak se v posledních letech změnila psychika lidí z pohledu psychiatra?

„ Velice výrazně. Například v naší ordinaci se navýšily diagnózy v oblasti úzkosti a deprese, nejrůznější podoby poruch, které jsou způsobeny nadprahovou zátěží, stresem a nejistotou v různých oblastech života. Objevují se častěji i panické poruchy, isolované poruchy spánku a únavové problémy. V poslední době se setkáváme i s vyšším počtem obsedantně kompulzívních poruch (úzkostných chronických), které velice zásadně ovlivňují kvalitu života postižených a jejich okolí.“

S jakými problémy se setkáváte nejčastěji?

„Pozorujeme i navýšení žadatelů o individuální psychologické poradenství, v rámci narůstajících potíží v partnerských vztazích, v důsledku existenčních potíží (hrozící, anebo existující ztráta zaměstnání, hypotéky, finanční tíseň, hrozící exekuce). To jsou však oblasti, v nichž nemůže medicína kauzálně zasáhnout, pouze pomáhat, aby aktuální nepřízeň osudu dokázali ti lidé lépe zvládat.“

Máte v současné době více pacientů než dříve?

„ Počet pacientů již několik roků narůstá a počet žadatelů o péči jednoznačně přesahuje fyzické možnosti pracovníků ambulance. To znamená, že není v možnostech ošetřit všechny, co by o to měli zájem a je třeba je odesílat na jiná pracoviště.“


Pane doktore, můžete poradit, jak zůstat v dnešní době »normální«?

* 10 strategických rad, jak si udržet harmonii…

1. Žijte současností a nezneklidňujte se předem případnými problémy, které by vás mohly v budoucnu potkat.

2. Zaměřte se na realizovatelné možnosti a nepočítejte s náhodou a se štěstím. Nespoléhejte na druhé.

3. Svá rozhodnutí neodkládejte.

4. Umějte relativizovat. Co se vám dnes zdá jako katastrofa, nebude ve skutečnosti zase až tak hrozné, jak si představujete.

5. Zachovejte si vždy naději! Každý problém přináší novou zkušenost a má nějaké řešení. Nenechte se manipulovat do překotnosti, všechno má svůj čas. Panikaření na problému nic nevyřeší, ale naopak vám znemožní, abyste se na problém dívali střízlivě.

6. Vyhněte se lidem, kteří si neustále na něco stěžují, hádají se a očerňují každý okamžik života. Mají totiž negativní vliv na stav vašeho vědomí.

7. Smiřte se s vaší kondicí, s vaší osobností i vaší identitou. Buďte se sebou vždy vyrovnaní a nikdy se nestyďte za to, co jste. Ostatní vás musí přijmout i s vašimi chybami i s vašimi kvalitami.

8. Naučte se příliš nespoléhat na ostatní a naučte se řešit situaci sami. Počítejte jen sami se sebou, to je nejlepší způsob, jak nebýt zklamaný.

9. Vždycky počítejte, a to v každé aktivitě, s případným nezdarem, s něčím neočekávaným, s novým problémem, který se nenadále vynoří, a připravte se na hledání případného náhradního řešení. To vám umožní, že nebudete zaskočení nepředvídaným a nebudete mít pocit bezmocnosti.

10. Snažte se pohlížet na všechno v klidu, když s ostatními nesouhlasíte, snažte se polemizovat pozitivně, jen přesvědčivými argumenty a nedejte se strhnout ke zlobě a snaze mít pravdu za každou cenu.


V poslední době zřejmě narůstá i počet lidí, posedlých prací. Máte nějaké rady pro workoholiky?

„ I případy workoholismu se objevují. Je dobré znát nejen příznaky, ale i základní principy, jak s tím bojovat. Můžeme je shrnout

do následujícího desatera:

1. Naučte se myslet a mluvit i o něčem jiném, než je vaše práce.

2. Dodržujte pracovní dobu. Nechoďte dřív a neodcházejte později.

3. Nevyhýbejte se dovolené, ani ji nezkracujte

4. Stýkejte se s přáteli a známými.

5. Neztrácejte smysl pro humor.

6. Odpočívejte dostatečně, naučte se dělat i něco jiného, než jste byli zvyklí.

7. Narušte svůj nynější stereotyp.

8. Nezanedbávejte svůj zdravotní stav ani vzhled.

9. Přinuťte se k nějakému zpestření vašeho života.

10. Nezapomínejte, že co můžete udělat zítra, nemusíte dělat dnes.

Všechno má svůj čas.

A pozor! Nenahraditelných jsou plné hřbitovy!

Pane doktore, když sledujete nějaký film, nacházíte z profesního hlediska chyby v konkrétním jednání některých postav? Například v chování psychopata, nebo slabocha?

„ Je vcelku přirozené, že každý odborník vidí ve filmu nebo televizi řadu chyb a prohřešků. Jenže film není dokument, ale jistá umělecká licence, a proto mi takové detaily nevadí. Pro sebe si to ovšem určitě řeknu… V lidských reakcích však je možné prakticky vše, takže nelze tvrdit, že by za dané situace všichni jednali univerzálně!



Přečtěte si
strng
7. 11. 2021 • 22:17

Cimicky hlavně si nikdo nesmí stěžovat na tebe viď?To si Teda pěkný odborník psychiatr když neudrzis ptaka v poklopci ty uchyle nesvepravnej.Zacni chodit kanalama,dohnal si některé pacientky skoro až k sebevraždě.Fuj styd se slizoune.

prroud
19. 1. 2014 • 12:50

Samozrejme! Vyhnete se jim a nechejte sebou bez sluvka odporu orat a vlacet,mlatit sebou o zem!!! ,Cimicky,kolik ti dali za to cirkevni kazani o poslusnosti a neodporovani??!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.