Exkluzivně v deníku Aha!: 7 kroků, jak si zvýšit důchod | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Exkluzivně v deníku Aha!: 7 kroků, jak si zvýšit důchod

Důchodci bojují s důchody, které na život nestačí.
Důchodci bojují s důchody, které na život nestačí. (scom)

Nelehkou finanční situaci řeší důchodci v celém Česku. Penze jsou nízké, náklady na život stále vyšší. Ve včerejším Nedělním Aha! jste se mohli dočíst, jak si umějí přivydělat k mizernému důchodu slavní. Ovšemže není každý Karel Gott nebo Eva Pillarová, aby inkasoval za svá vystoupení horentní honoráře. I my obyčejní smrtelníci si ale můžeme pomoct, aniž bychom hnuli prstem. Přemýšleli jste někdy o tom, že váš dům či byt umí vydělávat? Pojďte se podívat na manuál sedmi kroků, jak se zabezpečit a žít si důstojně i na penzi…

1. Vsaďte na vlastní bydlení
Bydlíte ve vlastním bytě nebo domě? Tak to jste už udělali první krok ke svému zabezpečení na stáří. Máte totiž nejen kde bydlet, ale ještě ušetříte i za nájem. „Zatímco vaše příjmy v důchodovém věku s nejvyšší pravděpodobností výrazně klesnou, nájem budete muset platit stále stejný,“ upozorňuje Karel Svoboda, prezident Asociace penzijních společností ČR. Investovat do vlastního bydlení, když ještě vyděláváte, znamená nejen vytvořit si do budoucna určitou finanční rezervu, ale hlavně to znamená ušetřit v budoucnu každý měsíc značnou částku na nájmu. V důchodovém věku to určitě oceníte.

Máte svůj dům, ale peněz málo…
2. Důchod vám může vylepšit pronájem
Šetříte každou korunu, a přesto s důchodem nevyjdete? Třeba obracíte každou korunu v ruce zbytečně. Možná totiž jen nevidíte všechny možnosti, jak svůj důchod vylepšit.
Řada důchodců bydlí ve vlastních bytech, domech a má chatu nebo chalupu. Často hubují, kolik práce jim právě třeba rekreační nemovitost přináší. Málokdy se na ni nebo na svůj byt podívají nezávislýma očima, jako na možný zdroj příjmu.



3. Zkuste pronajmout chatu
„Málokdo si uvědomuje, že např. v chalupě má uložené nemalé peníze, které ho mohou na stáří zabezpečit,“ říká Pavel Miškovský ze společnosti Poctivá realitka.  Přitom není nutné hned myslet na prodej, chatu nebo chalupu můžete i pronajmout. „Majitel s tím přitom nemusí mít vůbec žádné starosti. Stačí se rozhodnout, zda chce domek pronajmout celoročně například jednomu zájemci, či v sezoně různým zájemcům třeba vždy na týden,“ vysvětluje Miškovský.

4. Jaké máte možnosti…
Obě řešení mají své výhody i nevýhody. Pokud pronajmete nemovitost celoročně jednomu zájemci, utržíte méně, třeba jen 5000 korun měsíčně. Zato ale víte, že se nájemce bude o domek starat, poseká zahradu apod.
Na druhou stranu, při týdenním pronájmu si můžete přijít na pěkné peníze. Ceny se podle velikosti objektu a vybavení pohybují průměrně kolem 8000 Kč týdně. Vy ale musíte zajistit úklid, předání klíčů apod. Pokud si sami netroufnete na jednání s lidmi, přípravu smluv a inzerci třeba na internetu, vše je dobré svěřit realitce či firmě specializované na pronájem rekreačních objektů.



5. Jste sami ve velkém bytě?
Uskrovněte se a pronajměte pokoj
Jediný člověk v bytě o ploše třeba 80 m², není to zbytečný luxus? Pokud nevyužíváte pokoj ve svém bytě, velmi dobře se dá pronajmout např. studentům. Přijít si tak můžete v Praze na zhruba 4000 korun měsíčně. Musíte ale počítat s tím, že váš nájemník bude využívat koupelnu a toaletu, po domluvě třeba i kuchyň ke krátkému ohřevu večeře. Vše záleží na podmínkách, které uvedete ve smlouvě. Strach o vybavení bytu mít nemusíte – podmínkou pronájmu může být vratná kauce. Tedy jistina, která propadne, pokud vznikne nějaká škoda. Nájemníka vám najde seriózní realitní kancelář, pro vás by mělo být vše zdarma. Provizi realitce totiž platí pouze nový nájemník. Stejné je to u rodinných domků. Pokud využíváte jen přízemí, proč nepronajmout byt v podkroví.

6. »Prodejte« se i s bytem
Pokud jste skutečně na mizině a nezvládáte platit za byt, můžete se poohlédnout po zájemci, který ho koupí i s vámi. „Tento postup nelze přímo doporučit, nicméně v některých případech může pomoci,“ říká Pavel Miškovský. Třeba v situaci, kdy o něj mají zájem sousedi, ale vy se zdráháte ho prodat, protože byste neměli kam jít. „Je však možné byt prodat, nový majitel za vás bude platit nájemné, ale vy si ve smlouvě určíte, že v bytě dožijete,“ uvádí Miškovský. Tato podmínka je pak uvedená i v katastru nemovitostí a z bytu vás nikdo nemůže vyhodit. „Vše doporučuji mimořádně pečlivě právně ošetřit a nemovitost převádět pouze lidem, kterým věřím. Navíc musíte počítat s tím, že za byt dostanete menší částku, než pokud byste ho prodávali bez věcného břemene,“ dodává. Rozhodně se vyhněte spekulantům z ulice, kteří by vás z bytu sice nemohli násilím vystěhovat, ale udělali by vám z bydlení peklo, abyste odešli sami.



7. Prodejte byt a kupte si menší
Spousta lidí o tom nechce ani slyšet. Stěhovat se z bytu, kde prožili celý život, není nic snadného.  Právě velký byt je podle ekonomů jednou z »pojistek« na důchod. Velký byt se dá většinou dobře zpeněžit a z peněz si pořídit nový, menší. Získaný finanční rozdíl je pak možné využít na vylepšení důchodu.

Autor:  red

Přečtěte si
modro
18. 11. 2013 • 14:55

Ne každému se vyplatí pronájem. Znám lidi kterým nájemníci zdevastovali byt.

mirka62
18. 11. 2013 • 12:23

Moc hezký rady, ale co takhle když už teď bydlím v 1+1, který budu na hypotéku splácet do 68 let, tedy i v důchodu a chatu nemám? Pokud mi na to nebude důchod stačit, budu štastná, že budu schopná pracovat a mít práci

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.