Nedoslýchavá Deniska: Po speciální operaci se naučí slyšet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nedoslýchavá Deniska: Po speciální operaci se naučí slyšet

Deniska s maminkou
Deniska s maminkou (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Ještě před pár dny Deniska (3) z Valašského Meziříčí vůbec neslyšela, už teď se ale může těšit na hlasy své náhradní rodiny. V Brně totiž podstoupila, jako první dítě na Moravě, kochleární implantaci. A včera jí už byly po operaci odstraněny stehy za ouškem.

„Deniska se nyní bude učit řeč, používat sluch. Stejně jako je tomu u narozených dětí, které zvuky slyší, ale nevědí, o co jde,“ řekl Ivo Šlapák, přednosta dětské kliniky ORL brněnské nemocnice.

Lékař, který provedl zákrok

Operace trvá dvě hodiny. Jde o zákrok, při kterém operatér pracuje s jemnými nástroji pod mikroskopem. „Denisa to zvládla perfektně. Už hodinu po operaci jsme šli domů, protože byla úplně v pořádku. Po pár týdnech se začne implantát nastavovat, nebudeme pouštět všechny zvuky naplno. Postupně přestaneme znakovat a denně s ní budeme muset trénovat.

To, aby si zvykala na nové zvuky, houkačku, zvon i lidské hlasy,“ říká maminka Marcela Vaculíková (32) z Valašského Meziříčí. Stará se o pět dětí, z toho jsou tři vlastní. „Denisku jsme si našli jako tříměsíční holčičku v kojeňáku, protože o neslyšící dítě nikdo zájem neměl,“ popsala.

Malá Deniska


Co je kochleární implantát
Elektronická funkční smyslová náhrada, která zprostředkuje sluchové vjemy neslyšícím jedincům přímou elektrickou stimulací sluchového nervu uvnitř hlemýždě vnitřního ucha. „Nejlepší by byl implantát do obou uší, aby se zvuky vnímaly stereo,“ tvrdí Ivo Šlapák. Jenže jeden implantát s péčí přijde na zhruba milion korun.

Autor:  pie

Přečtěte si
olguska
11. 11. 2013 • 08:06

to je hrozne když druhý implantát jí nedají z důvodu že je drahý, měla by se udělat nějaká sbírka, protože u tak malého dítěte když se má všechno učit slyšet jen na jedno ucho a i hlavně pocitově to musí být hnusné, lepší jak nic, ale takových dětí přece moc není, tak to má dostat, na církevní rest. jsou peníze, na odměny a platy politiků taky

jaromir123
10. 11. 2013 • 09:18

Pokud stojí implantát 1.000.000 Kč, pak se nedivme, že je zdravotnictví v krizi. Tady si někdo krutě mastí kapsu !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.