10 rad jak vybrat a uchovat dobrý chléb! Poklepejte, přivoňte si... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

10 rad jak vybrat a uchovat dobrý chléb! Poklepejte, přivoňte si...

Nebojte si k chlebu přivonět.
Nebojte si k chlebu přivonět. (HURDA Martin / Blesk)

Chléb je základní potravinou, bez které se neobejde snad žádná domácnost. Aby byl co nejdéle chutný a voňavý, poradíme vám, jaký si vybrat a jak ho správně skladovat.

1. Podívejte se na barvu a tvar

Dobrý chleba by měl mít rovnoměrně zlatohnědou kůrku, na povrchu může být klidně trochu rozpraskaný. Nevybírejte příliš pomoučený.

2. Zmáčkněte ho

Měl by krásně zakřupat, kůrku by měl mít silnější a tvrdší. V opačném případě může být nedopečený. Neplatí, že měkký chléb je ten nejčerstvější - naopak může v něm být jen více vody.

3. Přivoňte si

Pokud je ve vůni něco, co vám vadí, sáhněte raději po jiném druhu. Pro zajímavost - chlebové aroma ještě nikdo nevyrobil uměle.

4. Poklepejte zespoda

Staré pekařské pravidlo zní: Když na chléb poklepete zespoda, měl by dutě »zazvonit«. I to svědčí o tom, že je bochník dobře propečený.

5. V jednoduchosti je síla

Správný bochník by měl obsahovat žito, chlebovou mouku (podle druhu chleba – pšeničnou, žitnou, celozrnnou…), žitný kvas, sůl, kmín a vodu. Pokud si budete kupovat žitno-pšeničný chléb, tak by obsah žitné mouky měl být větší než 50 %. Déle totiž vydrží.

6. Prozkoumejte střídu

Střída (to měkké) by měla být přiměřeně pórovitá a elastická. Po stisknutí by se měl chléb vrátit do původního stavu.

7. Přiměřená cena

Cena chleba by měla odrážet náklady na jeho výrobu a použití kvalitních surovin. Za 15 korun dobrý pecen nekoupíte.

8. Zabalte ho do utěrky

Tak vydrží nejčerstvější. Skladovat by se měl při teplotě 20 až 25 °C.

9. Zapomeňte na ledničku

Tam vám totiž chléb zestárne nejrychleji a vyschne.

10. Dejte chlebu týden

Pokud je chléb kvalitní a vy jej dobře skladujete, vydrží chutný i týden.

Přečtěte si
vilaamalka
7. 11. 2013 • 11:15

Ty tak tomu rozumíš! Pes chleba nežere, ať je starý nebo mladý.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.