10 rad jak vybrat a uchovat dobrý chléb! Poklepejte, přivoňte si...
Chléb je základní potravinou, bez které se neobejde snad žádná domácnost. Aby byl co nejdéle chutný a voňavý, poradíme vám, jaký si vybrat a jak ho správně skladovat.
1. Podívejte se na barvu a tvar
Dobrý chleba by měl mít rovnoměrně zlatohnědou kůrku, na povrchu může být klidně trochu rozpraskaný. Nevybírejte příliš pomoučený.
2. Zmáčkněte ho
Měl by krásně zakřupat, kůrku by měl mít silnější a tvrdší. V opačném případě může být nedopečený. Neplatí, že měkký chléb je ten nejčerstvější - naopak může v něm být jen více vody.
3. Přivoňte si
Pokud je ve vůni něco, co vám vadí, sáhněte raději po jiném druhu. Pro zajímavost - chlebové aroma ještě nikdo nevyrobil uměle.
4. Poklepejte zespoda
Staré pekařské pravidlo zní: Když na chléb poklepete zespoda, měl by dutě »zazvonit«. I to svědčí o tom, že je bochník dobře propečený.
5. V jednoduchosti je síla
Správný bochník by měl obsahovat žito, chlebovou mouku (podle druhu chleba – pšeničnou, žitnou, celozrnnou…), žitný kvas, sůl, kmín a vodu. Pokud si budete kupovat žitno-pšeničný chléb, tak by obsah žitné mouky měl být větší než 50 %. Déle totiž vydrží.
6. Prozkoumejte střídu
Střída (to měkké) by měla být přiměřeně pórovitá a elastická. Po stisknutí by se měl chléb vrátit do původního stavu.
7. Přiměřená cena
Cena chleba by měla odrážet náklady na jeho výrobu a použití kvalitních surovin. Za 15 korun dobrý pecen nekoupíte.
8. Zabalte ho do utěrky
Tak vydrží nejčerstvější. Skladovat by se měl při teplotě 20 až 25 °C.
9. Zapomeňte na ledničku
Tam vám totiž chléb zestárne nejrychleji a vyschne.
10. Dejte chlebu týden
Pokud je chléb kvalitní a vy jej dobře skladujete, vydrží chutný i týden.