Těmhle bolestem neutečete! 10 nejčastějších člověčích bolístek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Těmhle bolestem neutečete! 10 nejčastějších člověčích bolístek

Superman: Lidi, nemáte to lehké
Superman: Lidi, nemáte to lehké (: profimedia.cz)

Lidi si pořád na něco stěžují. Jednou je píchá v boku, pak je trápí křeče v oblasti břicha. Lékaři zjistili, že bezmála dvě třetiny roku má i ten nejzdravější člověk nějaké zdravotní problémy.

Takový Superman je na tom lépe, bolest nezná. Právě proto jsme si ho vybrali jako rádce, který prozradí, co že nás nejčastěji trápí a jak se nepříjemným bolístkám vyhnout. Pak můžete být fit jako tenhle modrý mužík s »S« na prsou…

1. Bolesti zad
Bolest zad je nejčastějším zdravotním problémem, v průměru jí trpí 70% dospělé populace až 80krát ročně. Na vině je hlavně špatné držení těla. Bolestem lze předejít spaním na středně tvrdé matraci a správným držením těla.

2. Boule a odřeniny
Ani Superman se občas nevyhne nějakému tomu šrámu. Lidé si boule a modřiny pořizují v počtu desítek až stovek každý rok. Nevyhýbají se ženám, ani mužům.

3. Bolesti břicha
Znečištěné životní prostředí, toxiny v jídle a pití, špatná životospráva – v konečném součtu to znamená bolest břicha. K těmto problémům jsou náchylní hlavně muži, po padesátém roce života bývají znečištěny i ostatní orgány jako jsou játra nebo ledviny. Problémům předejdete správnou životosprávou.

4. Křeče
Křeče bývají v drtivé většině způsobeny nevyváženou stravou, ve které chybí důležité stopové prvky a vitaminy. Abyste byli fit jako Superman, měli byste hojně jíst stravu obsahující hořčík a další minerální látky, vitamin B a E. První pomocí je důkladné protažení postiženého svalu nebo koupel v teplé vodě.

5. Podrážděný žaludek
Hamburgery, hranolky, cola a další podobné »dobroty« z rychlého občerstvení – tak často vypadá náš každodenní jídelníček. Není divu, že žaludek mnohdy protestuje. Žaludeční problémy trápí několikrát do roka takřka 70 % obyvatel! Prevencí je jíst zdravě.

6. Bolesti hlavy
Nejčastější příčinou je stres. Většina bolestí hlavy naštěstí trvá krátce a nemá závažnou příčinu. Dlouhodobé nebo časté bolesti hlavy ale mohou značit závažnou chorobu. Pomáhá pohyb na čerstvém vzduchu a eliminace stresu.

7. Namožený krk
Za namožený krk obvykle může strnulá poloha, ve které udržujeme hlavu. To je typické pro lidi pracující u počítačů. Abychom svaly na krku uvolnili, je dobré zajít na masáž, nebo si masírovat krk olejem z čajovníku.

8. Namožené svaly
Netrénované svaly se s nošením těžkých věcí nebo nečekaným fyzickým náporem neumí vypořádat, a tak následně pořádně bolí. Rekonvalescence svalů je bolestivá a zdlouhavá, trvá obvykle minimálně dva dny. Urychlit lze pomocí masáží a antirevmatických mastí.

9. Řezné rány
Lidé sice neproskakují zavřenými okny jako Superman, o řezné rány ale obvykle nouzi nemají. Někdy stačí trocha neopatrnosti v kuchyni. Řezné rány sice hodně krvácejí, ale rychle se hojí. Většinou je stačí ošetřit běžnou dezinfekcí a přelepit náplastí.

10. Puchýře
Nevhodné boty a ponožky jsou častou příčinou bolestivých puchýřů. Každého člověka tahle bolístka trápí několikrát ročně, takže se dá říct, že ve výběru obuvi nejsme zrovna kabrňáci. Obvykle stačí puchýře nechat »splasknout«, prasklé puchýře pak ošetřit dezinfekcí a přelepit náplastí.

Auvajs! Auvajs…
Co a jak často nás bolí?

Podle statistik si průměrný člověk postěžuje 80krát ročně na bolest zad, 60krát ročně si pořídí bouli nebo odřeninu, 17krát za rok ho bolí hlava, 15krát ročně břicho, 13krát do roka má křeče, 9krát do roka ho trápí namožené svaly, 5krát do roka má podrážděný žaludek, 5krát ročně si přivodí řeznou ránu, 4krát do roka má puchýře a namožený krk.

Když své zdraví zanedbáváte

Schovávat zdravotní problémy za kostýmy super hrdinů je opravdu špatný nápad. Posuďte sami, tihle už to zkusili…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.