Seniorka Marie (83): Chci do domova, nemám na to! Chybí mi 600 Kč měsíčně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Seniorka Marie (83): Chci do domova, nemám na to! Chybí mi 600 Kč měsíčně

„Důchodci to nemají jednoduché,“ říká Marie Kozumplíková.
„Důchodci to nemají jednoduché,“ říká Marie Kozumplíková. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Marie Kozumplíková (83) z Buchlovic na Uherskohradišťsku pobírá i s vdovským důchodem 9400 Kč měsíčně. „Musím stále šetřit, a kdybych chtěla do domova důchodců, tak na to nemám,“ postěžovala si.

Marie, která je už léta vdovou, se vyučila švadlenou. Dělala i v družstvu, v létě u kombajnu i u údržby silnic. Bydlí s rodinou dcery v domku. „Máme všechno na elektřinu, tak jim přispívám měsíčně čtyři tisíce. Léky mě přijdou na další dva, stále je zdražují a ještě si kupuji potravinové doplňky za další tisícovku. Vařím si sama,“ popsala.


Seniorka si léčí štítnou žlázu, játra, slinivku. Při operacích podstoupila 11 narkóz. „Zlomila jsem si nohu, mám v ní 38 šroubů a kotník stále oteklý. Koupit si vhodné a ne příliš drahé boty je problém. Snažím se vyjít, abych si nemusela půjčovat, ale bývá to opravdu nadoraz,“ řekla. Pohybuje se jen s pomocí chodítka, když bude hůř, chtěla by jít do domova důchodců. Její příbuzní pracují  a byl by problém, aby se o ni 24 hodin denně starali. „Jenže na to nemám! Pokoj s WC, umyvadlem a sprchou, včetně jídla přijde na 10 tisíc,“ konstatovala.

Pomoct musí příbuzní...
*„I lidi, kteří mají nízké důchody, přijímáme do domovů. K dofinancování slouží státní dotace. Ty ale bohužel stále klesají. Za posledních šest let více než o polovinu. Pokud je velký propad mezi důchodem a požadovanou částkou, je to pro nás problém. Jednáme proto s příbuznými seniorů, zda jsou ochotni doplatit. V domovech zřízených krajem či obcemi se dává přednost nemohoucím, “ sdělil Bronislav Vajdík (49), ředitel Sociálních služeb v Uherském Hradišti.

Co na to ministerstvo práce a sociálních věcí?

*Státní domov důchodců nemůže odmítnout seniora jen proto, že nemá peníze na zaplacení pobytu.

*V případě, že senior nemá příbuzné, kteří by ve spoluúčasti náklady uhradili, nemůže na důchodci částku vymáhat. Podle zákona mu musí zůstat minimálně 15 % z důchodu.

*Domov důchodců může seniora odmítnout z následujících důvodů: nemá místo, danou sociální službu neposkytuje nebo neposkytuje takové služby, jaké zdravotní stav seniora vyžaduje.

*Pokud je důchodce závislý na pomoci jiné osoby, může si zažádat u MPSV o příspěvek na péči. Podle stupně postižení, které jsou čtyři, mu mohou vyplácet 800, 4000, 8000 a 12 000 Kč měsíčně. Podle toho, v jaké míře jsou na péči závislí. Důchodci mohou příspěvek použít na úhradu péče, kterou domov důchodců poskytuje.

Autor: 

Přečtěte si
mrazkova@tiscali.cz
8. 5. 2018 • 13:28

To je opravdu hrůza, důchodci se bojí, aby měli vůbec co jíst a lidé, kterým se nechce pracovat, vesele pobírají podporu.. Taky si myslím, že by její příbuzné nevytrhlo, kdyby jí na pobyt v domově těch 600 Kč každý měsíc přispěli. Taky se mi občas stane, že s penězi nevyjdu, a to pak většinou vyřeší mobil půjčka - https://homepujcka.cz/druhy-pujcek/mobil-pujcka/ - ale já mám stálý příjem a vím, že to budu moct splatit, což takhle paní bohužel říct nemůže.

zlobit
15. 8. 2016 • 19:39

Jo to máte pravdu, že u nás je mateřská placená do tří let, ještě, že tak. V těch demokratických státech jak píšete, podle toho ty děti "vypadají". Od matky žádný cit, ta musí do práce a dovolenou čerpá na to když je dítě nemocné, protože chůvu si nemůže většina dovolit. Vím o čem píši.

ellenic
16. 5. 2016 • 20:32

Stát by se měl především o své seniory postarat, řádně většinou pracovali, platili daně. Co nám zaplatili uprchlíci, když je tak hostíme, péče nevídaná. Co má dělat senior, když jeho manželka je vážně nemocná, nemůže být v domácí péči a je umístěná ve speciálním zařízení. Platí nájem bytu, platí pobyt manželky, jde tam i příspěvek na péči, to je v pořádku. Nakonec mu zbude pár korun na hodně skromné žití . Oproti uprchlíkům to má mnohem těžší, uprchlík je s otevřenou náručí na letišti přivítán, dostane se mu veškeré péče, samozřejmě i zdravotní, pěkné bydlení a dostačující kapesné .

mnpv
19. 11. 2013 • 12:17

Tak jak se mají matky s dětmi v Čechách o tom si v jiných demokratických státech mohou jenom nechat zdát. Tři roky doma nebo dokonce čtyři? Šest týdnů a koukej makat. Au-pair z Ukrajiny a je vystaráno. Staří občané se měli dost času finančně na stáří připravit, je to především jejich problém, pak až státní.

mnpv
19. 11. 2013 • 12:13

A to nemá paní žádný majetek? Za celý život nulu? A| nebo barák přepsala na dceru, místo aby ho prodala a teď čeká, že se o ní stát bude starat? Znám ve svém okolí důchodkyně, všechny "nemajetné", které byty, domy, chaty přepsaly na vnoučata, prý bůh ví co bude, kvůli dědické dani a notářským poplatkům. A v případě potřeby nemají kam sáhnou a spoléhají rovněž na stát. Stát přátelé není dojná kráva, za chvíli budeme pracovat opravdu jenom na daně, když bude většina lidí čekat s nataženou rukou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.