Ve Středozemním moři šla ke dnu loď s africkými uprchlíky: 350 mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ve Středozemním moři šla ke dnu loď s africkými uprchlíky: 350 mrtvých!

Desítky mrtvých těl u pobřeží.
Desítky mrtvých těl u pobřeží. (Foto EPA, Reuters)

Přes pět set afrických uprchlíků, převážně ze Somálska, se ztroskotalo u jihoitalského ostrova Lampedusa, kde se s nimi ve čtvrtek večer potopila loď. Zachránit se podařilo kolem 160 uprchlíků, dalších asi 350 jich Středozemní moře pohřbilo.

Záchranáři včera už nacházeli pouze mrtvé. Přes sto těl leželo i uvnitř vraku zhruba ve čtyřicetimetrové hloubce. Byly to převážně ženy a děti. Utopili se jako krysy... „Je to hrůza, hrůza, stále přinášejí pytle a v nich další a další těla,“ sdělila pár hodin po katastrofě se slzami v očích starostka Lampedusy Guisi Nicoliniová.

Podle vyšetřovatelů začali uprchlíci zapalovat na palubě deky, aby na sebe dýmem upozornili lidi na břehu. Od pokrývek ale chytla celá loď a krátce poté šla ke dnu.

„Začali jsme skákat do vody, když začaly být plameny moc vysoké. Rybářské lodě nám na pomoc nepřipluly,“ uvedli někteří z přeživších. „Neviděli jsme na krok. Pokud bychom je uviděli, samozřejmě, že bychom přispěchali na místo,“ vysvětlil jeden z  rybářů.

Italští policisté včera zadrželi kapitána lodi. Byl jedním z těch, komu se ze člunu před potopením podařilo uniknout. Pětatřicetilého Tunisana přitom úřady v dubnu z Itálie vyhostily.

Běženců jsou tisíce
Do Itálie se podle úřadů snaží dostat každý měsíc stovky uprchlíků, převážně z Afriky a Blízkého východu. Jen včera dorazila do Lampedusy dvě plavidla. V poslední době se také zvyšuje počet běženců ze Sýrie, od začátku roku jich bylo už 6000.



Autor:  vk

Přečtěte si
ivoadler
6. 10. 2013 • 12:01

Nejsem žádnej rasista, ale vnucuje se otázka: neměli bysme tu Afriku znovu kolonizovat? Ten bordel, který v Africe panuje, si tuhle otázku přímo vynucuje. Bílý muž odešel a černoši se začali rvát mezi sebou! Nemusela by to být přímo kolonie, ale přísný dohled na dodržování demokratických pravidel. Stejně k tomu pomocí vojenských misí dochází.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.