Maminka samoživitelka má dvě děti: Obě jsou na vozíku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Maminka samoživitelka má dvě děti: Obě jsou na vozíku!

Honzík a Adélka jsou upoutáni na invalidní vozík.
Honzík a Adélka jsou upoutáni na invalidní vozík. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská.)

Osud nebyl k Adélce a jejímu bráškovi Honzíkovi spravedlivý. Když byl dnes dvanáctiletým dvojčatům necelý rok, lékaři u nich zjistili dětskou obrnu. Hrozivou diagnózu, že budou celoživotně odkázáni na vozík, otec neunesl a odešel od rodiny. Od té doby žijí jen s maminkou.

Honzík a Adélka jsou jako jiné děti, jen nedokážou kvůli tzv. centrální koordinační poruše stát na vlastních nohou. Jsou odkázáni na vozík a soustavnou péči druhých.

Jejich maminka jim asistuje u všeho, co dělají. I když se snaží sebevíc, některé pomůcky jim zajistit nedokáže. „Lékaři jim doporučili trenažér na procvičování svalů. Je to ale cvičební pomůcka a tu nikdo nehradí, ani na ni nepřispívá. Sehnat 40 tisíc je pro samoživitelku složité,“ posteskla si Jana Hatáková.
Bydlí s dětmi ve 4. patře panelákového domu.

Obstarat hned dva školáky na vozíku vyžaduje pevnou vůli a především sílu. Naštěstí jí děti dodávají energii. „Mamka je fajn, jen mě nutí cvičit. Já bych radši přídavný motůrek na vozík, abych byl rychlejší a stačil kamarádům ve škole,“ svěřil se Honzík.

Adélka zase touží být modelkou. „Chtěla bych se alespoň na den proměnit v opravdovou modelku. Být v maskérně a pak se nafotit v ateliéru,“ zasnila se holčička. Mohou se jim některá přání splnit?

Co je dětská mozková obrna?
Jde o trvalé postižení hybnosti a držení těla způsobené poškozením mozku dítěte nebo plodu. Příčinou je často infekce. Není vyléčitelná.




Přečtěte si
prroud
6. 9. 2013 • 23:11

Tak obrna,hm,a presto,ze nemela zadnou sanci,prece,vzdyt je chranilo ockovani............jakze to s tim ockovanim teda vlastne je??Kde je ta studie,ktera ho dokazuje a potvrzuje? Povim vam to,zadna neexistuje,je to jen tvrzeni doktoru a farmakologu ktery z toho "maji".Sam Pasteur na smrtelny posteli prohlasil,ze se s jeho teorii mylil!To se ale uz nepublikuje

prroud
6. 9. 2013 • 22:33

Za kolik mesicne by ses starala kazdej den,celej den o tezce postizenyho? Ted pocitej ty!

benjulka001
6. 9. 2013 • 20:34

je to hrozné a smuzné,ale měl by se starat stát.Na Vyvolené peníze jsou,na nemocné nikoli,to se musí pořádat sbírky....Sama jsem nemocná,vím,co to obnáší.Stydím se ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.