Meteorologové: Čeká nás nadprůměrně teplé babí léto plné hub! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Meteorologové: Čeká nás nadprůměrně teplé babí léto plné hub!

Porostou houby a budete teplo. Předpověď meteorologů je optimistická.
Porostou houby a budete teplo. Předpověď meteorologů je optimistická. (Aha! - Petr Holan, Profimedia.cz, koláž Ahaonline.cz)

Léto včera skončilo a dnes začíná podzim, tedy ten meteorologický. A zdá se, že počasí se změně období rázně přizpůsobuje. Meteorologové však slibují, že nadcházející babí léto bude slunečné a teplé!

„První polovina září bude určitě teplotně nadprůměrná, v příštím týdnu, ve středu a ve čtvrtek, teploty vystoupí až na 28 °C a bude slunečno,“ čte z předpovědních modelů meteorolog Martin Štros z Meteocentrum.cz. Ve druhé půlce měsíce se sice rtuť teploměru nevyšplhá již tak vysoko, mělo by však být i nadále slunečno a příjemné teploty od 22 až 25 °C, koncem měsíce potom 18 až 23 °C.

Co je babí léto?
Označuje se tak období suchého, slunečného, teplého a málo větrného počasí na konci kalendářního léta či začátku podzimu. Obvykle jde o 10 až 14 dní od 21. září.



Přijde rychlý nástup zimy?
Bude tuhá, či mírná zima? Napadne hodně sněhu? Na takové otázky meteorologové odpověď neznají. Dlouhodobé předpovědi jsou nepřesné. „Jelikož se letošní babí léto odehrává už nyní od začátku září, tak pak naopak očekávám, že v říjnu přijde dřívější ochlazení. Ale to je spíše jen tip,“ říká meteorolog Martin Štros.

A porostou houby
Meteorologové předpovídají příjemné září a mykologové houbařské žně. „Růst začal široký sortiment hub,“ říká předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa s tím, že by houby měly růst celé září.

Autor:  wer

Přečtěte si
vilaamalka
1. 9. 2013 • 11:17

Marie, zjisti si s kterou tam byl.

marie60
1. 9. 2013 • 08:14

Můj chlap byl minule v lese a nenašel ani prašivku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.