Po krku nám jde 40* Celsia! Jak tohle peklo tělo zvládne? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Po krku nám jde 40* Celsia! Jak tohle peklo tělo zvládne?

Fotografie
Fotografie (internal)

Varovali nás už týden dopředu, ale na takovou výheň se nedá připravit! Meteorologové už od začátku týdne hlásili, že k nám dorazí horký vzduch ze Sahary a o víkendu přinese pekelné teploty. Nejprve předpovídali maxima do 35 °C, nyní uvádějí, že by zítra mohly padnout i čtyřicítky. Co to s naším tělem udělá a jak se tomu ubránit?

Krevní oběh

Takové vedro tady ještě letos nebylo! Nejvíce dostane zabrat srdce a celý cévní systém. Venkovní pekelné teploty »roztáhnou« cévy pod povrchem pokožky a krve se pak nedostává například v mozku. Organismus se také snaží pocením udržovat vnitřní teplotu těla stálou, což je pro něj velmi namáhavé. Člověk tak může mít »jen« závrať nebo mít úpornou bolest hlavy, může být také malátný, nepozorný a podrážděný. Mnohem hůř ale na tom mohou být senioři, lidé s nadváhou či kardiaci.

Lékaři doporučují: Pít hodně neslazených tekutin a vyvarovat se přímému slunci a námaze.

Kůže

Sluníčko bude pořádně žhnout a také škodit! Do pondělí totiž platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), že nad Českem bude zeslabená ozonová vrstva, a to o 10 %. Škodlivého UV záření, které způsobuje spáleniny či rakovinu kůže, tak na nás bude dopadat mnohem víc. „UV index bude dosahovat vysokých hodnot 7,2 až 7,6. Pokud není ozonová vrstva zeslabena, jsou maximální hodnoty koncem července na území Česka okolo 6,2,“ vysvětluje Michal Janouch z ČHMÚ.

Lékaři doporučují: Používat a pravidelně se natírat krémem s UV faktorem minimálně 20. Lidé se světlým fototypem kůže, která na sluníčku lehce zrudne, by si měli chránit pokožku prodyšným oblečením a na hlavě nosit vhodnou pokrývku, aby se předešlo úpalu.

Spánek

Dopřát si klidný spánek a vyspat se »do růžova« je pro většinu z nás o tropických nocích, kdy teplota nespadne pod 20 °C, velmi těžké. Noc, kdy by si měl organismus odpočinout, je pro nás totiž ve znamení nadměrného pocení a nesnesitelného vedra. A výheň, které čelíme přes den, se na nás může projevit nadměrnou únavou a ospalostí.

Lékaři doporučují: Během noci dobře větrat, zakrývat se pouze lehkou přikrývkou a vyvarovat se nadměrnému množství alkoholu.

Ochlazování

Neustálé přecházení z vedra do chladu klimatizovaných míst jako jsou kanceláře, automobily či nákupní centra může našemu tělu pořádně uškodit. Tělo na to totiž může reagovat nachlazením, bolestmi v krku nebo v horším případě i angínou.

Lékaři doporučují: Teplotní rozdíl mezi venkovní teplotou a klimatizovaným prostorem by neměl být vyšší než pět stupňů.

Odkud pekelná výheň přišla?

Saharský hic přichází z Alžírska, kde je v současné chvíli nejtepleji. Teploty tam dosahují skoro 49 °C! Příliv rozžhaveného saharského vzduchu ukončí v pondělí studená fronta, ochlazení pocítíme už v úterý, kdy teploty nebudou překračovat 26 °C. Ke konci příštího týdne k nám bude opět proudit vzduch ze severní Afriky. Taková výheň, jaká bude o víkendu, nás už ale sužovat nebude. Teploty budou šplhat maximálně ke 30 °C.

Jak bude?

Dnes: Jasno až polojasno. Den: 31 až 36 °C.

Zítra: Jasno až polojasno. Večer na západě Čech přibývání oblačnosti. Noc: 21 až 16 °C, den: 34 až 39 °C.

Pondělí: Jasno až polojasno. Od západu přibývání oblačnosti s přeháňkami a bouřkami. Noc 23 až 18 °C, den: 34 až 39 °C, na západě kolem 30 °C.

Úterý až pátek: Zpočátku oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně jasno až polojasno. Noc: 16 až 11 °C, den: zpočátku 22 až 26 °C, ke konci období 26 až 30 °C.


Přečtěte si
viktoriedegold
27. 7. 2013 • 16:35

Buďte zdrávi. Mezi čtenáři se právě šíří nová možnost, jak vydělávat z domova, vhodná pro lidi, co jsou doma. Už od začátku května si takto sama přivydělávám a je to naprosto super. Nad poměry si díky tomu sice nežiju, ale dokud můžu, tak to dojím, co to jde... Píše o tom na Objeveno.WZ.cz

danuska555
27. 7. 2013 • 15:52

fortin. ,,, fuj. ty si nechutna!! Tim si jako dala najevo, ze nejis maso? Tj, ale tvuj problem ne nas!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.