Topolánek se dočkal! Vláda získala důvěru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Topolánek se dočkal! Vláda získala důvěru!

Mirek Topolánek se celý den smál na celé kolo.
Mirek Topolánek se celý den smál na celé kolo. (Aha! Martin Přibyl)

PRAHA – Premiér Mirek Topolánek má konečně vládu s důvěrou Sněmovny! Přeběhlíci z ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka při hlasování opustili jednací sál a umožnili tak vládě vznik. Stačilo jí tak 100 hlasů z přítomných 198 poslanců. Poslanec ČSSD Petr Volf navíc hlasoval neslyšitelně, takže jeho hlas nebyl započítán.

Samotnému hlasování předcházel maratón projevů. Začalo se už v devět hodin. Ještě předtím Melčák s Pohankou podepsali s trojkoalicí dohodu o toleranci vlády do roku 2010. Jak jednání probíhalo?

8:45 – Poslanci se pomalu trousí do lavic. „Přeběhlíci“ z ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka ve Sněmovně nejsou.
9:05 – Šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se marně snaží zahájit schůzi. „Teprve až bude klid, zahájím schůzi. Kdy to bude, to určím já,“ hřímá.
9:17 – Topolánek má projev. „Vláda přináší slušné východisko z politické krize. Není korupční, není vyjednána v zákulisí...,“ prohlásil Topolánek a v řadách levice se ozval mohutný smích.
9: 24 – K pultíku přichází šéf ČSSD Jiří Paroubek. Burácí o tom, že program vlády je protilidový a protinárodní. Najednou se otočí k Topánkovi, který před tím něco vykřikl, a zeptá se ho: „My si tykáme, pane předsedo?“ Paroubek pak v zákulisí Aha! řekl, že zaslechl Topolánkovu větu: „To ať si nezvyká!“ Během celého Paroubkova projevu Topolánek kroutil hlavou a usmíval se.
10:24 – Do Sněmovny mezitím dorazili oba „přeběhlíci“ Miloš Melčák a Michal Pohanka. Miloš Melčák předstoupil před poslance a řekl: „Na tlak jsem zvyklý, zažil jsem padesátá léta a normalizaci!“
11:38 – Projev má David Rath (ČSSD). Hladina hluku ve Sněmovně se hned zvýšila. „Prosím pana Langra a Bursíka, aby nerušili, jinak požádám paní předsedající, aby povolala stráž, aby je vyvedla na hanbu,“ prohlásí Rath.
17:48 – S nejočekávanějším projevem přichází Miloš Melčák. „Mocichtivá skupina kolem pana Paroubka se chová k naší zemi jako ke kořisti,“ prohlásí pevným hlasem.
18:22 – Na závěr promluvil premiér Topolánek. „Mohli jsme pro vás připravit dokument, který by obsahoval body připravené do podrobna...,“ nedokončil Topolánek větu kvůli hurónskému smíchu ve Sněmovně. „…ale my jsme řekli ne.“ U toho gestikuloval úplně stejně jako Petr Čtvrtníček ve známé televizní reklamě.
19.10 – Poslanci hlasovali o důvěře vládě. Topolánkova vláda získala 100 hlasů, a to jí stačilo k získání důvěry.

Hlasování o důvěře vládě? Dlouhé hodiny jen samé bla, bla, bla...
Slovo poslance stojí 36 Kč! A oni prokecali celý den!

Kolik platí daňoví poplatníci za jedno slovo poslance ve Sněmovně? Neuvěřitelných 36 Kč! Přesně tolik nás totiž stojí jedna jediná sekunda jednání Sněmovny. Ještě loni to bylo 34 Kč, po zvýšení mezd poslancům ale jeho cena o dvě koruny podražila. A právě vteřinu trvá, než řeknete třeba včera často používané slovo „předseda“.

A místo toho, aby včera poslanci hlasovali o důvěře vládě, vždyť díky „přeběhlíkům“ bylo stejně všechno předem jasné, celý jednací den doslova prokecali! Předháněli se, kdo z nich bude mít delší projev. Skoro čtyři desítky z nich se přihlásili do rozpravy a povídali a povídali… Rekordmanem se stal komunista Jiří Dolejš, který mluvil celých čtyřicet minut! Jeho projev stál 86 400 korun! Kdyby místo toho raději poslanci hlasovali o důvěře a pak třeba projednali nějaký zákon…

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.