Mužům odumírají spermie! Blíží se zánik lidstva? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mužům odumírají spermie! Blíží se zánik lidstva?

PRAHA – Experti vypočítali, že mužům ročně ubývají dvě procenta spermií. Za posledních 50 let klesl u mužů počet spermií o polovinu. I kvůli tomu má každý šestý pár v plodném věku u nás závažné problémy s početím dítěte.


Jak to tedy bude vypadat v budoucnosti?

Problémy s plodností a »rychlostí« spermií se podle odborníků budou dál zhoršovat. Během dalších pětadvaceti let se totiž počet neplodných párů ještě zdvojnásobí. A co to znamená? Pomoc odborníků a asistovanou reprodukci neboli umělé oplodnění bude vyhledávat každý třetí pár!

„U nás má problémy s oplodněním zhruba 15 procent párů, ze třetiny z nich je vina na straně muže a z třetiny na straně ženy, ta zbylá třetina není vyjasněna. U žen způsobují neplodnost hlavně tělesné příčiny. U mužů souvisí tyto problémy především s kvalitou spermií, ta je ovlivněna pravděpodobně nárůstem škodlivin v prostředí a obsahem těžkých kovů v něm. Naštěstí věda pokročila a jsou k dispozici takové možnosti asistované reprodukce, kdy lze najít jedinou zdravou spermii uvnitř varlete a oplodnit jím vajíčko mimotělně,“ řekl Aha! sexuolog Petr Weiss.

Příčina neplodnosti je rovnoměrně rozdělena mezi oba partnery. Všechny typy neplodnosti mohou být léčeny. Asistovaná reprodukce řeší potíže s plodností mužů, jejichž semeno neobsahuje dostatečné množství kvalitních spermií.
V minulém roce se narodilo v Česku více než 52 tisíc dětí, ročně se narodí umělým oplodněním 2500 dětí. Umělým oplodněním dětí se zabývá 25 center, která ročně navštíví několik desítek tisíc párů.

Spermie

● Spermie je mužská pohlavní rozmnožovací buňka.
● Její vývoj probíhá ve varlatech a trvá cca 10 týdnů.
● Při vniknutí do vagíny přežívá asi dva dny a bičíkem se posouvá směrem k vajíčku, které může následně oplodnit. Kliknutím zvětšete
● V hlavičce spermie se nachází dědičná informace. U zdravého dospělého muže je v jednom mililitru spermatu přibližně 50 – 100 milionů spermií.

Jak probíhá umělé oplodnění?

● Umělé oplodnění začíná druhým dnem menstruačního cyklu ženy, kdy se žena podrobí ultrazvukovému vyšetření a odběru krve.
● Začnou se stimulovat vaječníky k tvorbě a zrání vajíček. Stimulace probíhá 3. až 10. den cyklu. Aplikují se hormonální preparáty.
● Dovršením 10. dne cyklu se žena opět podrobí rozboru krve a ultrazvukovému vyšetření. Podle toho, jak zrají vajíčka, se domluví den odběru vajíček.
● Odběr vajíček je stanoven na datum, kdy jsou vajíčka »uzrálá«.
● Samotný odběr vajíček se provádí mezi 14. a 16. dnem cyklu. Provádí se přes pochvu, žena je v narkóze a pod kontrolou ultrazvuku.
● V den, kdy jsou ženě odebrána zralá vajíčka, se odběr provede také u jejího partnera. Ten odevzdá své semeno ve sterilním kelímku. Odběr se provádí ve speciální místnosti, kde má muž »prostředky« k dosažení ejakulace.
● Po odběru vajíček a spermií dochází ke kultivaci, tedy spojení, a dojde-li k oplodnění, je pak embryo ve stadiu 2 – 4 buněk nebo až 8 buněk zavedeno do dělohy. Přenos se provádí ambulantně, tenkým přenosným katetrem v gynekologické poloze.
● Po přenosu embrya pacientka dostane k užívání předepsány léky na hormonální podporu otěhotnění.Kliknutím zvětšete
● Do 14 dnů po přenosu by neměla nastoupit menstruace, pokud nepřijde, provede se test gravidity ze vzorku krve.

Kolik stojí umělé oplodnění

Zdravotní pojišťovna platí ženám do čtyřiceti let tři cykly mimotělního oplodnění, tedy tři přenosy čerstvých embryí. Pokud se ani potom otěhotnění nezdaří nebo je žena starší čtyřiceti let, musejí si páry léčbu hradit samy. Cena jednoho cyklu se pohybuje od 25 do 40 tisíc, dle typu a množství použitých léků. Záleží také na jednotlivých klinikách, jak si upraví cenu, ta je ovlivněna také náročností některých laboratorních technik může být i výrazně vyšší. Léčebný cyklus lze opakovat nejdříve za tři měsíce.

Co ovlivňuje možnost otěhotnění?Kliknutím zvětšete

Věk ženy: Plodnost ženy časem klesá, se stoupajícím věkem se zvyšuje procento geneticky abnormálních vajíček.
Obezita: U žen i mužů. Hrozí však zejména u žen, kdy je nebezpečí, že jim přestane fungovat ovulační funkce vaječníků.
Civilizační vlivy: Hektický život, stres, kouření, alkohol.
Únava, přepracování: Díky vyčerpání a demotivaci obvykle páry nemají na sex nejen čas, ale ani náladu.
Psychika: Pár, který se již delší dobu pokouší o miminko a nejde mu to, je pod velkým tlakem a ten může negativně ovlivnit oplodnění vajíčka.

Daruj sperma, daruješ život!

Chcete zbohatnout na dárcovství spermatu? Tak to máte smůlu!
Specializové pracoviště, vyškolené na odběr spermií, maximálně hradí dárcům cestovné či ušlou mzdu. Někde dostanete snídani, ale že byste na spermiích zbohatli, tak to teda ne! A jaká jsou kritéria dárcovství? Věk mezi 18 a 35 lety, dobrý zdravotní stav a minimálně středoškolské vzdělání. Samozřejmě proběhne test na pohlavně přenosné choroby, zvláště HIV/AIDS. Kliknutím zvětšete

Takto probíhá odběr spermatu

● Muž přijde k odběru po třídenní sexuální abstinenci.
● Vyplní veškeré údaje ve formuláři.
● Jde do speciální místnosti, kde probíhá odběr.
● Místnost je naprosto mimo sály, tudíž je zajištěno absolutní soukromí a muž nemusí chodit s kelímkem po klinice.
● Do místnosti může sám nebo s partnerkou.
● Místnost pro odběr je většinou vybavena televizí s erotickým videem a s časopisy s pornografickou tematikou.
● Pokoj je přímo napojen na laboratoř, kde probíhají rozbory spermatu. Tam muž odevzdá svůj vzorek a do dvou hodin se dozví výsledky testů.
● Pokud je výsledkem normospermie, má spermie v pořádku. Pokud není spermie v pořádku, jde o astenospermii.


Autor: Ján Tropp
Foto Aha!: Petr Novotný, Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.