Před 15 lety si Richard nešťastnou náhodou ustřelil půl hlavy! Teď si holí cizí tvář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Před 15 lety si Richard nešťastnou náhodou ustřelil půl hlavy! Teď si holí cizí tvář!

Říjen 2012 - Dnes konečně může mezi lidi bez masky.
Říjen 2012 - Dnes konečně může mezi lidi bez masky. (Profimedia.cz)

Dlouhých 15 let téměř nevycházel z domu. A když už musel, vzal si masku. Tak moc se Američan Richard Norris (37) styděl za to, že si v roce 1997 nešťastnou náhodou ustřelil kus obličeje. Tehdy přišel o nos, rty, zuby a jazyk. Život mu tehdy lékaři zachránili, na novou tvář ale musel čekat 15 let. Teď ji konečně má a může začít nový život!

Stovka lékařů a vědců a deset let mravenčí práce na výzkumu zakončených 36hodinovou operací. To vše stojí za Richardovou novou tváří. Sice se jedná o 23. operaci obličeje na světě, tahle je ovšem zatím nejrozsáhlejší. Vůbec poprvé totiž chirurgové pacientovi přišili i jazyk a implantovali zuby mrtvého dárce!

„Konečně můžu zase mezi lidi, aniž by se za mnou ohlíželi. Moji kamarádi se za tu dobu oženili, založili rodiny, udělali kariéru... Konečně můžu na svém novém životě začít pracovat i já, mám co dohánět!“ raduje se muž, který má půl roku po transplantaci obličeje mrtvého muže plně obnovený čich, chuť i cit ve tváři.

Přestože ve skutečnosti není jeho, může si ji už i normálně holit...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.