Extremista Anders Behring Breivik zavraždil 77 lidí: Dostal 21 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Extremista Anders Behring Breivik zavraždil 77 lidí: Dostal 21 let!

Breivik po příchodu do soudní síně.
Breivik po příchodu do soudní síně. (Profimedia.cz, ara)

Norský soud poslal masového vraha Anderse Behringa Breivika (33) do vězení na 21 let. Atentátník, který má na svědomí 77 lidských životů, je podle pětice soudců duševně zdravý a byl si vědom toho, co dělá.

Příznivec pravice Breivik se oznámení rozsudku účastnil, po příchodu do soudní síně pozdravil svým typickým gestem pravicí sevřenou v pěst a poté, co uslyšel verdikt, usmál se. Již dříve totiž oznámil, že chce být uznán příčetným, a pokud se tak stane, proti rozsudku se neodvolá.

Jak Breivik zabíjel na ostrově

Loni 22. července provedl Breivik dva útoky, při kterých zabil 77 lidí. V 15.30 odpálil bombu před úřadem premiéra a ministerstvem spravedlnosti v centru Osla.  Exploze si vyžádala 8 mrtvých a 11 vážně zraněných. Pak odjel v přestrojení za policistu na ostrov Utöya 35 km severozápadně od Osla, kde kolem páté hodiny zaútočil na mládežnický tábor vládní Norské dělnické strany.

Za hodinu a půl zabil 69 lidí, potom se vzdal policii. K vraždění se přiznal, ale  trvá na své nevině. Tvrdí, že ho k činu donutila vládní politika podpory příchodu cizinců do Norska. Breivik se proto považuje za »ochránce Evropy před islamisty«, což vyvolalo spekulace o jeho duševním zdraví.

Dostatečný trest?

21 let vězení se za takovýto hrůzný čin může zdát jako příliš mírný trest. V Norsku ale neexistuje doživotní trest vězení a 21 let je jeho maximální výše. Breivikův rozsudek ale zahrnuje tzv. forvaring, což znamená, že jeho věznění může být opakovaně prodlužováno – vždy o pět let. Breivik tak v cele může zůstat až do konce života.

Televize, posilovna, videohry... Je to vůbec ještě vězení?

Fakt, že Breivik zůstane zřejmě do smrti v cele ve vězení Ila nedaleko Osla, zní uspokojivě, ale rodinám jeho obětí se nelíbí luxus, ve kterém má vrah »pykat« za svoje zločiny. Plazmová televize, vlastní sociální zařízení, posilovna i meditační koutek, kde může Breivik rozjímat o »nevděčnosti« těch, které chtěl krveprolitím »zachránit« před vlnami přistěhovalců.

K snídani chléb se šunkou, někdy sýr, káva, pak trocha posilování a lehčí zaměstnání. Potom četba novin, nenásilné videohry, film na DVD nebo televize. Každý den vycházka na dvorku. Večer maso s bramborem nebo jiný vydatný pokrm a pak už hajdy na kutě!

„Pokud je někdo těžký introvert, nechce pracovat ani moc chodit mezi lidi a chce mít zajištěno slušné bydlení a stravu, pak je pro něj Ila ideální,“ prohlásil s nadsázkou jeden norský psycholog.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.