Jak se nepotit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jak se nepotit!

Přeslička rolní – 150 g přesličky a 30 g dubové kůry zalijte 200 ml lihu a nechte 14 dní louhovat. Tinkturou si 1krát denně potírejte chodidla.
Přeslička rolní – 150 g přesličky a 30 g dubové kůry zalijte 200 ml lihu a nechte 14 dní louhovat. Tinkturou si 1krát denně potírejte chodidla. (Profimedia.cz, ara)

Venku je krásné léto, ale... Čím je tepleji, tím víc se potíme. A nejen to. Snad každého už někdy praštil do nosu čpavý odér potu v autobuse, vlaku, v obchodě. Pocení se zdravý člověk zcela nevyhne, ale být cítit potem? To ne! Co dělat, abychom se potili co nejméně a nepáchli?

Proč se potíme?

Pocení je »klimatizace« – ochlazuje tělo před přehřátím, reguluje tělesnou teplotu.

✔ Zbavuje tělo toxinů a odpadních látek.

✔ I když máme pocit, že se nepotíme, odpaří se z těla za den minimálně půl litru potu.

✔ V horku a námaze se potíme mnohonásobně víc, při sportu vypotíme za hodinu až 1,8 litru vody.

Poznáme se po čuchu

✔ Pot nijak nezapáchá, obsahuje 99 % vody a až 250 různých dalších látek – sůl, draslík, močovinu, mastné kyseliny....

✔ Nevábný odér začne vydávat až poté, co pot rozloží bakterie, které máme na kůži.

✔ Zápach, který rozkládající se pot vydává, se liší podle bakterií, které máme na kůži, tím, co jíme, ale i podle pohlaví. Ženy mají »kyselejší« tělesný pach, muži »štiplavý«.

Babské rady

Šalvěj – velmi účinně dokáže mírnit pocení. Uvařte si dvakrát denně šálek šalvějového čaje, případně si připravte koupel. Hrst listů šalvěje přelijte litrem vroucí vody a nechte 20 minut vyluhovat. Výluh přidejte do koupele.

Ořešák – tři hrsti listí ořešáku, hrst dubové kůry a hrst levandule vařte ve 2 litrech vody 15 minut. Vývar přeceďte a přidejte do koupele.● Přeslička rolní – 150 g přesličky a 30 g dubové kůry zalijte 200 ml lihu a nechte 14 dní louhovat. Tinkturou si 1krát denně potírejte chodidla.

Mořská sůl – je dalším prostředkem proti pocení. Přidávejte ji do koupele. Můžete si připravit jen lázeň na nohy či dlaně.

Zelený čaj – osvěží a pocení zmírní i zelený čaj. Stačí se jím jen opláchnout.

Bez česneku – aroma česneku, cibule, kari, uzených ryb a další výrazně voňavých jídel přechází do potu, proto se jim raději vyhněte. Zapomeňte i na alkohol, kávu, sladkosti a cigarety, které podporují tvorbu potu.

Z drogerie

Mýdlo – a voda jsou jednou z nejúčinnějších zbraní proti rozkládajícímu se potu. Dejte si sprchu nejméně dvakrát denně – ráno a večer.

Deodorant – neomezuje tvorbu potu, ale brání množení bakterií, které pot rozkládají. A tím tedy i zápachu.

Antiperspirant – obsahuje látky, které zabraňují pocení. Např. chlorid hlinitý, který dočasně uzavírá potní žlázy.

Vložky do podpaží – koupíte v drogerii či lékárně. Přilepí se na oblečení v podpaží, sají pot a zabrání vzniku nevzhledných »koláčů«.

Pomoc lékaře

Antitranspirant – lékař může předepsat mnohonásobně silnější roztok chloridu hlinitého, než který je v antiperspirantech z drogerie. Úspěšnost léčby je až 90 %!

Botulotoxin – stejnou látkou, kterou se vyhlazují vrásky, je možné omezit i zastavit pocení. Efekt nastupuje do týdne po aplikaci jehličkami do kůže a trvá až jeden rok.

Laser – nákladnější je léčba pomocí laseru, který zničí potní žlázky.

Zdroj: www.protipotu.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.